Centrale bankier van Nieuw-Zeeland vindt stablecoins “niet stabiel”

Adrian Orr, de gouverneur van de Centrale Bank van Nieuw-Zeeland, heeft kritiek op stablecoins. Hij stelt dat ze traditionele valuta niet kunnen vervangen en dat ze “niet stabiel zijn”.

Orr deed deze uitspraken tijdens een vergadering van de parlementaire financiële commissie. Orr beschrijft stablecoins als “de grootste verkeerde benamingen” en “oxymorons”. De Nieuw-Zeelander kreeg vragen over het standpunt van de centrale bank over decentrale digitale valuta en stablecoins.

Orr benadrukte dat de stabiliteit van stablecoins twijfelachtig is en afhankelijk is van de financiële gezondheid van de entiteiten die de tokens dekken.

“Stablecoins zijn niet stabiel. Ze zijn slechts zo goed als de balans van de persoon die die stablecoin aanbiedt.”

Orr deelde ook zijn scepsis over cryptocurrency’s zoals bitcoin. Hij stelt dat ze niet kunnen dienen als een betrouwbaar ruilmiddel, spaarmiddel of rekeneenheid. Volgens hem is het te speculatief en mogen ze niet worden verward met echte valuta of Central Bank Digital Currency’s (CBDC’s).

Logischerwijs wees de gouverneur op de fundamentele dekking van fiatvaluta’s, zoals de Nieuw-Zeelandse dollar, die profiteert van “wetgevende steun en de zekerheid van een onafhankelijke centrale bank die zich inzet voor het handhaven van lage en stabiele inflatiecijfers”.

Ondanks het scepticisme heeft Nieuw-Zeeland de cryptomarkt voorzichtig gereguleerd. Een parlementair rapport uit augustus 2023 raadde premature regels af, maar adviseerde om de nadruk te leggen op echt duidelijke en consistente wettelijke richtlijnen.

Het land onderzoekt tegelijkertijd ook CBDC’s. Juli vorig jaar zijn de ontwerpopties doorgenomen.


The post Centrale bankier van Nieuw-Zeeland vindt stablecoins “niet stabiel” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.