Cardano: Van centraal naar decentraal

Cardano, het blockchain-project van Charles Hoskinson, staat aan de vooravond van een belangrijke verandering. Deze maand staat de Chang hard fork gepland, een gebeurtenis die een nieuwe fase van decentralisatie zal inluiden voor Cardano.

Maar wat betekent dit precies voor Cardano en zijn gebruikers?

Wat is een Hard Fork?

Een hard fork is een ingrijpende wijziging in de programmering van een blockchain, die resulteert in een nieuwe versie van het netwerk die niet compatibel is met de vorige versie. Dit is in het verleden ook gebeurd bij blockchains zoals Bitcoin en Ethereum.

De recentste hard fork van Ethereum in 2022 veranderde het netwerk van een Proof of Work-keten naar een Proof of Stake-systeem.

De Chang Hard Fork: Wat betekent het?

De Chang hard fork zal Cardano transformeren naar een gedecentraliseerde eigendomsstructuur, vergelijkbaar met een Decentralised Autonomous Organisation (DAO). Dit betekent dat de governance van de blockchain niet langer in handen is van centrale entiteiten, maar in plaats daarvan door de gemeenschap wordt gedreven.

Charles Hoskinson, oprichter van Cardano, kondigde dit aan op X en legde uit dat ADA-tokenhouders, de native token van Cardano, nu stemrechten zullen hebben en kunnen deelnemen aan beslissingen over veranderingen in het netwerk.

De Voltaire Era

De overgang naar een gedecentraliseerde governance wordt de Voltaire era genoemd, de vijfde stap in de roadmap van Cardano. De eerdere mijlpalen, Goguen en Basho, introduceerden respectievelijk smart contract- en schaalbaarheidsfuncties.

Met de Voltaire era zal de gemeenschap niet alleen stemrecht hebben, maar ook andere DAO-achtige elementen kunnen benutten, zoals stemkrachtdelegatie, budgetten voor projectteams en een door de gemeenschap beheerde schatkist.

Impact op de cryptomarkt

Hoewel de introductie van smart contract- en schaalbaarheidsfuncties veelbelovend was, heeft Cardano’s DeFi-markt moeite gehad om echt van de grond te komen. Het netwerk is overschaduwd door andere projecten zoals Solana en verschillende Ethereum layer 2-netwerken.

Dit heeft zijn weerslag gehad op de waarde van ADA, die tijdens de bullmarkt van 2021 nog de derde grootste crypto was, maar sindsdien is gedaald naar de elfde plaats, ingehaald door populaire memecoins zoals Dogecoin en Shiba Inu.

Een nieuwe fase voor Cardano

De Chang hard fork biedt een interessante kans voor investeerders. De decentralisatie van de governance kan nieuwe investeerders aantrekken die waarde hechten aan de transparantie en inclusiviteit van een DAO-structuur.

Het geeft ook bestaande ADA-houders meer invloed en betrokkenheid bij de ontwikkeling van het netwerk. Dit kan leiden tot een hernieuwde interesse en mogelijk een waardestijging van ADA.

De Chang hard fork markeert een belangrijke stap in de evolutie van Cardano. Door de overgang naar een gedecentraliseerde governance-structuur wordt Cardano aantrekkelijker voor een breed scala aan investeerders en gebruikers.

Hoewel de cryptomarkt volatiel blijft, kan deze ontwikkeling Cardano helpen om zijn positie te versterken en nieuwe hoogten te bereiken.

 


The post Cardano: Van centraal naar decentraal appeared first on Bitcoinmagazine.nl.