Cardano oprichter: ‘Bitcoin kan nooit zoals ADA en Ethereum worden’

Niet lang geleden brak er een discussie uit tussen Cardano-oprichter Charles Hoskinson en Muneeb Ali van Stacks. Eerstgenoemde is een smart contract blockchain en het doel van Stacks is om smart contracts mogelijk te maken op Bitcoin.

De discussie ging over de potentie en beperkingen van layer-2 oplossingen voor Bitcoin, met name in vergelijking met Cardano en Ethereum.

Kan Bitcoin niet zoals Cardano worden?

Muneeb Ali begon de discussie door enkele inzichten van de Satoshi Round Table in Dubai te delen.

Hierbij benadrukte hij de bruisende activiteit die we momenteel zien rondom layer-2 projecten voor bitcoin. Hij zei daar het volgende over: “Enkele gedachten van de Satoshi Round Tabel in Dubai. De Bitcoin layer-2 sessie van gisteren was de grootste die ik ooit heb gezien. Het zat vol en er waren 5 Bitcoin layer-2 projecten.”

Hij voegt daaraan toe dat met name BitVM een “gamechanger” is omdat je hiermee trustless (zonder iemand te hoeven vertrouwen) bitcoin naar layer-2 projecten kunt overzetten.

“Een Bitcoin layer-2 markt van 100 miljard dollar lijkt conservatief gezien de potentie die hier echt (en eindelijk!) loskomt met de asset bitcoin via programmeerbare layer-2 oplossingen”, aldus Ali.

Charles Hoskinson van Cardano is het daar natuurlijk niet mee eens. “Ik ben hier al meer dan tien jaar en heb dit narratief drie keer voorbij zien komen. Het volgt de halving. Ieder layer-2 project zal leren dat het onmogelijk is, omdat Bitcoin niet genoeg kan veranderen om datgene te ondersteunen wat layer-2 oplossingen nodig hebben”, aldus Hoskinson.

‘Geen verandering van Bitcoin nodig’

Muneeb Ali gaat weer tegen die argumenten in, door te stellen dat Bitcoin helemaal geen veranderingen nodig heeft door de komst van BitVM. “Er zijn nul veranderingen in Bitcoin nodig. Lees het gedeelte over BitVM”, zo countert Ali de woorden van Hoskinson.

“Het spelletje is voorgoed veranderd. Ik heb ook veel gefaalde pogingen gezien de afgelopen jaren. Dit is anders. We hebben de sleutel, het missende puzzelstukje”, zo claimt Ali.

Hoskinson is echter niet overtuigd en noemt de nieuwe ontwikkelingen “nieuwe verf op oude ideeën.”


The post Cardano oprichter: ‘Bitcoin kan nooit zoals ADA en Ethereum worden’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.