Canadese provincie eist opheldering over vermogen crypto-ondernemer

De Canadese provincie British Columbia heeft een nieuw gerechtelijk bevel uitgevaardigd tegen Michael Patryn, de medeoprichter van QuadrigaCX. Hij moet zijn vermogen kunnen verklaren.

Canadese provincie eist opheldering

“Vandaag hebben we onze derde ‘unexplained wealth order’-aanvraag ingediend bij het Hooggerechtshof van British Columbia,” zegt Mike Farnworth, de minister van openbare veiligheid en procureur-generaal van de provincie, in een verklaring. “De internationale, criminele acties van QuadrigaCX hebben ertoe geleid dat duizenden mensen hun spaargeld zijn kwijtgeraakt.”

Het bevel is ingezet om een kluis bij CIBC Bank te openen en een bankrekening in beslag te nemen. In de kluis lag ruim 184 duizend dollar aan cash, goudstaven, twee Rolex-horloges, een Chanel J12 Black Diamond horloge en andere sieraden. In het kluisje is ook een 45-kaliber Ruger 1911 pistool met munitie gevonden, en identiteitsdocumenten met de namen Omar Dhanani en Omar Patryn.

Volgens de autoriteiten is Patryn intensief betrokken bij alle aspecten van de failliete cryptobeurs QuadrigaCX. Zoals het onrechtmatig toe-eigenen van klantenfondsen en cryptocurrency’s, en daarmee rechtvaardigt de inbeslagname van deze goederen. Nu is Patryn aan zet om zijn vermogen te verklaren. Volgens Patryn zijn de in beslag genomen goederen niet op onwettige wijze verkregen.

“Het onderzoek is op zodanige wijze uitgevoerd dat, en bewijs is tijdens het onderzoek op zodanige wijze verkregen dat, de rechten van de Beklaagden zoals gegarandeerd door de grondwet zijn geschonden,” schrijft de advocaat van Patryn.

DeFi

Ook andere potentiële doelwitten van ‘unexplained wealth orders’ in British Columbia hebben ook in de rechtbank betoogd dat ze ongrondwettelijk zijn. Omdat er sprake is van een omgekeerde bewijslast om de bron van het vermogen te verklaren.

Na het faillissement van QuadrigaCX heeft Patryn een tweede carrière gehad in gedecentraliseerde financiering (DeFi). Hij was betrokken bij een aantal protocollen, waaronder Wonderland en UwU Lend. Naar verluidt woont hij in Thailand.

Patryn is niet meer actief voor Wonderland nadat leden van de gemeenschap hem hadden gedoxxed als medeoprichter van QuadrigaCX, vervolgens is hij uit zijn functie als financiële man gezet met een ruime meerderheid van de stemmen.

Aanklagers zullen op 30 april voor de rechter verschijnen om de aanvraag in te dienen. Het faillissement van QuadrigaCX is in mei 2023 afgerond, schuldeisers ontvingen 13 dollarcent voor elke verloren dollar. In totaal was de schade 250 miljoen dollar bij de beurs. Oprichter Gerald Cotten overleed eind 2018 in India en nam de privé sleutels van alle crypto op de beurs mee zijn graf in.


The post Canadese provincie eist opheldering over vermogen crypto-ondernemer appeared first on Bitcoinmagazine.nl.