BREKEND Cryptobaas Sam Bankman Fried moet 25 jaar de cel in

Sam Bankman Fried, de gevallen topman van de failliete cryptobeurs FTX, is veroordeeld tot 25 jaar celstraf. Dat melden diverse media deze donderdag. Details volgen snel.

25 jaar cel voor SBF

Bankman-Fried is in december 2022 aangeklaagd wegens onder meer: samenzwering tot plegen van fraude via elektronische communicatie, effectenfraude, witwassen van geld en schendingen van de wet op de campagnefinanciering. De destijds 30-jarige zou miljoenen investeerders hebben bedrogen door middel van ingewikkelde crypto-constructies op zijn eigen beurs FTX. Zo zijn er massaal klantengelden misbruikt door SBT en zijn team.

In november 2023 is SBF aangeklaagd met een maximale 115 jaar gevangenisstraf. Nu heeft de rechter hem veroordeeld tot 25 jaar cel.

Voorafgaand aan de veroordeling sprak Bankman-Fried het hof toe en zegt dat het instorten van FTX hem “elke dag achtervolgt”. “Veel mensen voelen zich echt in de steek gelaten, en ze zijn erg in de steek gelaten, en het spijt me daarvoor.” zei hij onder meer. “Het spijt me wat er in elke fase is gebeurd. En er zijn dingen die ik had moeten doen en dingen die ik niet had moeten doen.”

Zijn advocaat, Marc Mukasey, zei tegen de rechter: “Sam was geen meedogenloze financiële seriemoordenaar die elke ochtend uitging om mensen pijn te doen. Zijn echte motivaties zijn verkeerd begrepen en misverstaan. Eigenlijk is hij gewoon een onhandige wiskundenerd.”

Volgens aanklager Nicholas Roos zit de vork anders in de steel: “Sam Bankman-Fried heeft meer dan $8 miljard aan klantengeld gestolen, en ik benadruk gestolen omdat het geen liquiditeitscrisis was, of actief wanbeheer, of slecht toezicht van bovenaf. ”

FTX

Bankman was de medeoprichter van FTX, in mei 2019 samen met Gary Wang. Op het platform kon je een brede waaier aan beleggingsproducten handelen zoals cryptovaluta, futures, derivaten en met een eigen utility token (FTT). Eind november 2022 komt de beurs in diepe financiële problemen. Zo zijn er onvoldoende middelen om de klantenfondsen te dekken en is er zwaar gespeculeerd met klantengelden. De onrust leidde tot een run op de klantenfondsen en een daaropvolgend faillissement van het bedrijf. De val van FTX heeft een grote impact gehad op de gehele cryptomarkt, de bitcoin prijs dipte even naar $16.000.


The post BREKEND Cryptobaas Sam Bankman Fried moet 25 jaar de cel in appeared first on Bitcoinmagazine.nl.