Breaking: Oprichter van Binance moet de cel in

Voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao, is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Dat blijkt na de uitspraak van de rechter in de zaak tegen de voormalig cryptokoning. Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden. De voormalige CEO van de cryptobeurs Binance werd schuldig bevonden aan het overtreden van de Amerikaanse antiwitwaswetgeving. De uitspraak vond plaats op 30 april in het Amerikaanse districtsgerecht voor het westelijke district van Washington.

De straf is een stuk lager dan voormalig concurrent Sam Bankman-Fried kreeg te horen. Laatstgenoemde ging in beroep tegen een celstraf van 25 jaar nadat zijn crypto-imperium implodeerde. Binance bestaat nog, en CZ trad ‘vrijwillig’ af.

Binance en CZ

Binance heeft inmiddels een nieuwe CEO. De cryptobeurs moet na de rebelse start veel meer doen om te voldoen aan (lokale) regelgeving. In sommige regio’s zoals de Verenigde Staten probeerde Binance dat met een lokale onderneming, Binance US. Maar die komen niet in de buurt bij de volumes en de aandacht van ‘de grote broer’.

Binance begon in 2017 en verorverde razendsnel de toppositie in de wereld van cryptocurrency. Het handelshuis faciliteerde zo’n beetje alles wat je kon bedenken. Van kleine ICO’s tot aan de grootste bitcoin futures beurs. Alles was er te vinden. En in de beginjaren ook zonder veel indentificatie-eisen.

Zhao bekend schuld

Zhao, die in november schuld bekende aan de aanklachten, was voorheen op vrije voeten gesteld tegen een borgtocht van 175 miljoen dollar. De aanklagers hadden een gevangenisstraf van drie jaar voorgesteld, vanwege zijn falen om een effectief antiwitwasprogramma bij Binance te handhaven. De verdediging van CZ pleitte echter voor een voorwaardelijke straf.

Tijdens de zitting benadrukte rechter Jones dat er geen bewijs was dat Zhao ooit specifiek was geïnformeerd over illegale activiteiten binnen Binance. Dit argument weerlegde de aanklagers hun verzoek om de straf te verhogen van 18 maanden naar drie jaar. Kevin Mosley, voor de aanklacht, benadrukte dat een gevangenisstraf noodzakelijk was om de ernst van de overtreding te onderstrepen, en waarschuwde dat een voorwaardelijke straf anderen zou kunnen aanzetten tot soortgelijk wangedrag.

In de aanloop naar de veroordeling verontschuldigde Zhao zich voor zijn daden en gaf aan dat hij tijd had gehad om na te denken en te reflecteren. Hij accepteerde de verantwoordelijkheid voor het falen om een doeltreffend antiwitwasprogramma bij Binance te implementeren.

Na zijn aftreden als CEO van Binance in november, heeft CZ aangekondigd zich van sociale media te zullen verwijderen en is hij niet publiekelijk in gegaan op de strafzaak. In maart lanceerde hij de Giggle Academy, een educatief project gericht op crypto en blockchain voor jongeren.


The post Breaking: Oprichter van Binance moet de cel in appeared first on Bitcoinmagazine.nl.