Botanix lanceert ethereum-achtige smart contracts op testnet van bitcoin

Botanix Labs heeft officieel het eerste gedecentraliseerde equivalent van een Ethereum Virtual Machine (EVM) op het testnet van bitcoin gelanceerd.

Willem Schroe, de oprichter en CEO van Botanix, vertelt:

“We willen het zo gemakkelijk mogelijk maken om te beginnen met het bouwen op bitcoin.”

Lange tijd is er vanuit de hoek van altcoins naar bitcoin neergekeken met het argument dat er weinig mee te programmeren valt. Op ethereum kun je met de EVM een soort type smart contracts maken die je op bitcoin niet kon maken. Kon, want dat is verleden tijd. Botanix Lab heeft op testnet hun prototype gelanceerd.

De ruggengraad van dit initiatief is het raamwerk van een zogenoemde Spiderchain, een gedecentraliseerd netwerk van multisigs waarmee iedereen een volledig Botanix-node kan draaien en aan het netwerk mee kan doen.

Door de introductie van forward security, een encryptie-toepassing, kun je met Spiderchain goedkope, snelle transacties voor bitcoin maken. Het innovatieve aspect van Botanix’s Spiderchain is de compatibiliteit met de smart contracts van ethereum.

Jameson Lopp van Casa benadrukt in zijn analyse van de whitepaper van Spiderchain dat de implementatie ervan op bitcoin zonder dat er protocolwijzigingen in de basislaag nodig waren. Hij vervolgt:

“Hoewel er een verscheidenheid aan voorstellen wordt besproken om de Layer 2-mogelijkheden van bitcoin te verbeteren, is een verschil met spiderchains dat ze vandaag de dag op bitcoin kunnen worden geïmplementeerd zonder enige protocolwijzigingen in de basislaag.”

Daarmee is het anders dan Drivechains, die bijvoorbeeld met twee BIPs eerst nog een soft fork vereist.


The post Botanix lanceert ethereum-achtige smart contracts op testnet van bitcoin appeared first on Bitcoinmagazine.nl.