BNP Paribas zet stappen in Bitcoin ETF markt

Volgens een recent 13F-rapport heeft de multinational BNP Paribas aandelen gekocht in BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT). Dit markeert een opmerkelijke koerswijziging voor de bank die eerder terughoudend was met investeringen in cryptocurrencies.

In het eerste kwartaal van 2024 kocht BNP Paribas 1,030 aandelen in IBIT voor $ 40.47 per aandeel, wat neerkomt op een totaal van $ 41,684.10—minder dan de waarde van één Bitcoin tegen de huidige prijzen. Deze investering door Europa’s op één na grootste bank qua crypto, hoewel klein, bevestigt de interesse van institutionele beleggers in spot Bitcoin ETF’s.

BNP Paribas zet stappen in Bitcoin ETF markt

Institutionele belangstelling en regelgevende verplichtingen

Institutionele beleggingsbeheerders met activa ter waarde van minimaal $ 100 miljoen moeten elk kwartaal 13F-rapporten indienen bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Deze verplichting geldt ook voor buitenlandse banken zoals BNP Paribas, die transacties uitvoeren in de VS, zoals het kopen van ETF’s van Amerikaanse uitgevers.

Een rapport van Goldman Sachs, uitgebracht direct nadat de Amerikaanse SEC in januari meerdere spot Bitcoin ETF’s goedkeurde, waarschuwde dat “de tijd tot marktintroductie en vraag onder institutionele beleggers niet onmiddellijk zou zijn”. Deze stelling wordt ondersteund door Matt Hougan, CIO van crypto-indexfondsbeheerder Bitwise, die benadrukt dat de meeste professionele beleggers nog steeds geen bitcoin ETF’s kunnen kopen, maar dat dit “zal veranderen door een reeks van meer dan 100 individuele due diligence-processen in de komende twee jaar.”

Sinds hun lancering in januari hebben Bitcoin ETF’s $ 11,2 miljard aan netto-instroom aangetrokken, ondanks $ 17,4 miljard aan uitstroom uit de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), volgens gegevens van Farside Investors.

Bitcoin ETF's $ 11,2 miljard aan netto-instroom aangetrokken
Bitcoin ETF Flow Table (US$m)

Recent hebben Bitcoin ETF’s consequente uitstromen gezien, met meer dan $ 563 miljoen aan netto uitstroom alleen al gisteren. Deze uitstroom komt nadat de Amerikaanse Federal Reserve besloot de rentetarieven ongewijzigd te laten, waardoor beleggers zich terugtrokken uit risicovolle activa zoals aandelen en crypto.

Een nieuwe koers voor BNP Paribas

De beslissing van BNP Paribas om te investeren in Bitcoin ETF’s vertegenwoordigt een aanzienlijke koerswijziging. In september 2022 verklaarde Sandro Pierri, hoofd van de fondsbeheergroep van BNP Paribas Asset Management, dat “we niet betrokken zijn bij cryptocurrencies en we willen niet betrokken zijn,” daarbij verwijzend naar het ontbreken van aanzienlijke interesse in crypto vanuit hun klantenbasis.

BNP Paribas - Bitcoinmagazine.nl

 


The post BNP Paribas zet stappen in Bitcoin ETF markt appeared first on Bitcoinmagazine.nl.