Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer gaat bereiken. Dit moment is dichterbij gekomen door belangrijke ontwikkelingen in de regelgeving aan het begin van dit jaar. Een sleutelfiguur in deze ontwikkeling is Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die in januari de langverwachte bitcoin ETF met 11 plekken goedkeurde.

De rol van SEC-voorzitter Gary Gensler

De goedkeuring van bitcoin ETFs door de regelgevers is een belangrijke factor in de waardestijging van bitcoin geweest. Eric Balchunas, een analist bij Bloomberg Intelligence, heeft veel lof voor Gensler’s rol hierin en zei: “Gensler mag echt trots zijn. Dit is een grote prestatie.”

Hij merkte op dat ETFs een veilige, gemakkelijke en efficiënte manier bieden voor investeerders om blootstelling aan bitcoin te krijgen. Zo zijn er ook voordelen zoals verbeterde beveiligingsmaatregelen, toegankelijkheid, liquiditeit, belastingefficiëntie, en regulering.

De impact van bitcoin ETFs

Na de introductie van deze ETFs was er een grote toename in investeringen. Dit dreef de waarde van bitcoin omhoog. Ook het dagelijkse handelsvolume van nieuwe investeringsvehikels steeg aanzienlijk. Een voorbeeld hiervan is het iShares Bitcoin Trust van BlackRock, dat recordbrekende volumes van meer dan $10 miljard zag.

Ondanks de bijna 40% stijging van bitcoin dit jaar, die kortstondig meer dan $63.000 bereikte, is Gensler’s ambtstermijn niet zonder controverse geweest. Hij heeft een strenge aanpak van crypto-bedrijven ingevoerd, met als argument dat er veel fraude en onregelmatigheden in de industrie zijn. Gensler maakte echter duidelijk dat zijn goedkeuring van ETFs een naleving was van rechterlijke instructies. Dit was niet zozeer een goedkeuring van bitcoin of crypto in het algemeen.

Balchunas suggereerde dat de goedkeuring van ETFs gezien moet worden als een overwinning voor consumentenbescherming, in lijn met de missie van de SEC om investeerders te beschermen. Hij benadrukte de paradox in Gensler’s voorzichtige houding ten opzichte van crypto.

Dit ondanks de eerdere inspanningen van de SEC om crypto te legitimeren. Voorbeelden hiervan zijn de goedkeuring van bitcoin futures-producten en het functioneren van platforms zoals Coinbase, een beursgenoteerd bedrijf.


The post Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.