BlackRock’s Bitcoin ETF overtreft verwachtingen met $17 miljard onder beheer, Larry Fink “zeer optimistisch”

Larry Fink is aangenaam verrast dat beleggers de spot bitcoin exchange traded funds aan het ontdekken zijn. Hij is ook “zeer optimistisch” over de lange termijn toekomst van bitcoin. Dat zegt de CEO van BlackRock in een interview met Fox Business.

Optimistisch over bitcoin

BlackRock is de beheerder van het IBIT ETF fonds, die bitcoins moeten kopen om aandelen van dit fonds te kunnen aanbieden. Samen met Fidelity hebben ze in zeer korte tijd heel veel bitcoins gekocht, met de stijgende prijs tot gevolg. Hij zegt onder meer:  “IBIT is de snelst groeiende ETF in de geschiedenis van ETF’s. Niets heeft zo snel activa verworven als IBIT in de geschiedenis van ETF’s.”

Fink zegt dat de prestaties van het iShares Bitcoin Trust (IBIT) hem zelfs hebben “verrast” hoe goed het heeft gepresteerd gedurende de eerste elf handelsweken. IBIT heeft $13,5 miljard aan instroom mogen verwelkomen de eerste elf weken. Op 12 maart vloeide er maar liefst $849 miljoen op één dag naar het fonds, volgens Farside Investors. Gemiddeld gaat het om $260 miljoen aan instroom per handelsdag. Fink zegt daarover: “We creëren nu een markt die meer liquiditeit heeft, meer transparantie en ik ben aangenaam verrast. Ik heb nooit voorspeld dat we dit soort vraag van particuliere beleggers zouden zien voordat we het indienden.”

Gevraagd of IBIT het “goed zou doen, maar niet zo goed,” antwoordde Fink: “Jazeker.” “Ik ben zeer optimistisch over de langetermijnviabiliteit van Bitcoin,” voegt de CEO van BlackRock toe.

Grayscale

IBIT heeft momenteel $17,1 miljard in Bitcoin, zo blijkt uit cijfers van BitMEX Research. Het bezit bereikte binnen twee maanden de $10 miljard, dat is een punt dat de eerste goud ETF twee jaar kostte om te bereiken. Eigenlijk heeft alleen Grayscale momenteel meer bitcoin in bezit (23,6 miljard dollar), maar het Grayscale Bitcoin Trust fonds blijft leegstromen omdat ETF’s goedkoper en gemakkelijker zijn om mee te handelen. Grayscale zelf heeft overigens de onderliggende bitcoin in een eigen ETF-propositie gestopt.

De negen aanbieders van spot Bitcoin ETF’s (exclusief Grayscale) hebben nu meer dan $34,1 miljard in Bitcoin, met IBIT, de Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) en ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) als de top drie. Of iedere aanbieder het gaat overleven, is de vraag.

“De meeste van de huidige gelanceerde ETF’s zullen nooit quitte spelen omdat de kosten alleen werken als ze miljarden aan beheerd vermogen bereiken, wat ze niet zullen doen,” vertelt Hector McNeil, mede-CEO en oprichter van white-label ETF-aanbieder HANetf, aan Cointelegraph. De concurrentie neemt toe en dat betekent dat aanbieders hun handelskosten moeten verlagen om concurrerend te blijven. Volgens Bloomberg ETF-analist Henry Jim gaan de kleintjes lijden onder de groten.

Vermogensbeheerbedrijf Hashdex kreeg op 27 maart zijn spot Bitcoin ETF goedgekeurd, waardoor het de 11e en nieuwste marktspelers op de spot bitcoin ETF-markt.


The post BlackRock’s Bitcoin ETF overtreft verwachtingen met $17 miljard onder beheer, Larry Fink “zeer optimistisch” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.