Blackrock voegt Goldman Sachs, UBS en ABN AMRO toe als AP’s voor Spot Bitcoin ETF

BlackRock (BLK) heeft in een filing vijf nieuwe geautoriseerde deelnemers (AP’s) toegevoegd aan hun iShares Bitcoin Trust (IBIT). Wall Street financiële zwaargewichten zoals Goldman Sachs, UBS, Citigroup, Citadel Securities en ABN AMRO zijn toegevoegd aan de lijst van AP’s. De indiening bij de Securities and Exchange Commission in de Verenigde Staten brengt het totale aantal AP’s op IBIT op negen. Goldman Sachs en de nieuwe deelnemers voegen zich bij Jane Street Capital, JP Morgan, Masquarie en Virtu Americas als AP’s.

Goldman Sachs, ABN AMRO en anderen genoemd als IBIT AP’s

2024 was een jaar waarin de meeste financiële discussies gingen over de onlangs goedgekeurde spot bitcoin ETF’s. Nadat 11 van deze ETF’s door de SEC waren goedgekeurd en op de Amerikaanse markt werden gebracht als beleggingsproduct, heeft bitcoin de schijnwerpers van andere activa weggehaald. Bovendien was het een van de belangrijkste redenen waarom bitcoin een nieuwe all-time high bereikte van meer dan $73k.

Door het succes van spot bitcoin ETF’s op de markt proberen veel traditionele financiële grootmachten de sector te betreden. In januari berichtte CoinDesk over de interesse van Goldman Sachs om een sleutelrol te spelen in de ETF-markt. Zo waren ze in gesprek met uitgevers van bitcoin ETF’s om te proberen geautoriseerde deelnemers te worden.

AP’s spelen een belangrijke rol in het succes van bitcoin ETF’s, omdat ze liquiditeit verschaffen door het aanbod van aandelen te veranderen als er een overschot of tekort is. Dit doen ze meestal door bitcoin (de onderliggende waarde van de spot ETF) te verwerven om aandelen te creëren. Met bijna $18 miljard aan activa onder hun beheer, vond IBIT het nodig om nog vijf AP’s aan hun ETF toe te voegen.

Bovendien lijkt de deelname van Goldman Sachs opvallender dan de rest vanwege recente gebeurtenissen voor de laatste aankondiging. Zo zei hun chief investment officer deze week nog dat Goldman Sachs gelooft dat crypto geen “waarde” heeft. Bovendien voelde de investeringsgigant geen druk om zich aan te sluiten bij andere financiële toporganisaties in de spot bitcoin ETF sector.

Topbedrijven willen nu deel uitmaken van spot bitcoin ETF’s

Volgens Eric Balchunas, een senior ETF-analist bij Bloomberg, betekent het feit dat grote bedrijven AP’s worden voor spot bitcoin ETF’s een verschuiving in hun perceptie van crypto. Toch is het ook mogelijk dat veel van deze bedrijven bang waren om geïdentificeerd te worden binnen de crypto sector vanwege het stigma dat dit met zich meebrengt. Je kunt zien hoe veel van deze bedrijven AP’s worden voor vele weken zonder dit publiekelijk bekend te maken.


The post Blackrock voegt Goldman Sachs, UBS en ABN AMRO toe als AP’s voor Spot Bitcoin ETF appeared first on Bitcoinmagazine.nl.