BlackRock CEO maakt zich zorgen over schuldencrisis in Amerika

De Amerikaanse overheid heeft in de eerste drie maanden van 2024 meer dan 500 miljard dollar aan zijn schuld toegevoegd. Data van het ministerie van financiën laat zien dat de nationale schuld van Amerika steeg van 33,896 biljoen dollar op 27 december naar 34,573 biljoen dollar op 27 maart. Dat is een toename van 677 miljard dollar.

BlackRock CEO Larry Fink, door velen gezien als de machtigste persoon binnen de financiële wereld, zegt dat de enorme schuldenberg ertoe doet.

De schulden van Amerika

In een nieuwe aandeelhoudersbrief schrijft Larry Fink over de penibele financiële situatie van de Amerikaanse overheid.

“In Amerika is de situatie nijpender dan ik mij kan herinneren. Sinds de start van de pandemie groeide de Amerikaanse schuld met grofweg 11,1 biljoen dollar en de hoeveelheid is slechts een deel van het probleem. Er is namelijk ook nog de rente die het ministerie van financiën moet betalen.

Waarom is deze schuld nu een probleem? Omdat Amerika historisch gezien schulden afbetaalde met nieuwe schulden in de vorm van obligaties. Dat is een werkbare strategie zolang mensen die obligaties willen kopen, maar daar kan Amerika niet zomaar vanuit gaan voor de toekomst.

Vandaag de dag zijn 30 procent van de obligaties in handen van buitenlandse overheden of investeerders. Dat percentage gaat waarschijnlijk dalen als meer landen ervoor kiezen om hun eigen kapitaalmarkten te bouwen en thuis te investeren”, aldus Larry Fink.

De topman van BlackRock gelooft dat de exploderende schuld een echte bedreiging is voor de financiële toekomst van het land.

‘Een schuldencrisis is niet onmogelijk’

In zijn brief durft Larry Fink zelfs een schuldencrisis te voorspellen. “Een hoge schuld maakt het voor Amerika ook heel moeilijk om inflatie te bevechten, omdat centrale bankiers de rente niet kunnen verhogen zonder daarmee de rentekosten te laten exploderen”, aldus een bezorgde Fink.

Voor bitcoin lijkt dat een goede ontwikkeling en het is geen verrassing dat Fink en BlackRock dit onderwerp aanhalen nadat ze op 11 januari hun Spot Bitcoin ETF lanceerden.

Bitcoin doet het sindsdien fantastisch en is vanaf het begin van het jaar met 66 procent gestegen. Naast bitcoin explodeert ook goud, dat vanaf het begin van het jaar met 9,59 procent wist te stijgen.

Moeten we ons opmaken voor een decennium waarin mensen in toenemende mate wegrennen van de inflatie in fiatmunten om zich te verstoppen in de schaarste van goud, bitcoin en aandelen?


The post BlackRock CEO maakt zich zorgen over schuldencrisis in Amerika appeared first on Bitcoinmagazine.nl.