Bitcoin’s Veiligheidsdilemma: Is Satoshi’s Masterplan in Gevaar door Miningpool Monopolie?

Toen Satoshi Nakamoto Bitcoin bedacht, besloot om Proof-Of-Work te gebruiken. Hij deed dit om ervoor te zorgen dat alles veilig en betrouwbaar zou functioneren. Maar nu, jaren later, maken sommige mensen zich zorgen. Ze vragen zich af of deze veiligheid nog wel gegarandeerd is, vooral gezien de manier waarop de besluitvorming binnen het Bitcoin-netwerk momenteel is verdeeld.

De veiligheid van Proof-Of-Work

Proof-Of-Work (PoW) is als een ingewikkelde puzzel in de wereld van Bitcoin. Computers over de hele wereld racen tegen elkaar om deze puzzel als eerste op te lossen. Degene die het lukt, mag een nieuw ‘blok’ van Bitcoin-transacties toevoegen aan de blockchain, de keten van alle Bitcoin-transacties. Als beloning krijgen ze wat Bitcoin. Dit proces zorgt ervoor dat Bitcoin veilig en eerlijk blijft.

Doordat vele computers over de hele wereld aan de puzzels werken, wordt het systeem gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkele entiteit de macht zou moeten hebben.

Centralisatie in de Bitcoin miningwereld

Crypto-onderzoeker Chris Blec uitte zijn bezorgdheid over de centralisatie in de Bitcoin miningwereld in een bericht op 14 december, waarin hij een grafiek citeerde die aantoonde dat twee miningpools, Foundry USA en AntPool, elk 27,6% van de wereldwijde Bitcoin hash rate beheersen. Beide pools verplichten hun miners tot het uitvoeren van een ‘Know Your Customer’ (KYC) proces. Blec’s commentaar luidde: “Dit is geen goede grafiek… We kunnen slechts één schaakzet verwijderd zijn van grote problemen voor Bitcoin. Het ergste is dat niemand het echt wil bespreken.”

De dominantie van deze twee pools brengt de decentralisatie van Bitcoin’s consensus in gevaar. Dit is verontrustend omdat Bitcoin miningpools centraal staan in de coördinatie van het netwerk.

Waarom miningpools gedecentraliseerd moeten zijn

Recente incidenten hebben de kwetsbaarheid van deze structuur aan het licht gebracht. Zo besloten F2Pool en AntPool hun miners niet te betalen bij bepaalde gelegenheden. Daarnaast werd een nieuw opgerichte Bitcoin miningpool beschuldigd van het opzettelijk filteren van privacygevoelige BTC-transacties.

Deze voorvallen benadrukken het belang van een gedecentraliseerde, op pools gebaseerde consensus. Zelfs een Bitcoin Core-ontwikkelaar benadrukte dat BTC-transacties twee uur moeten wachten om als veilig te worden beschouwd, vanwege de huidige lage decentralisatie.


The post Bitcoin’s Veiligheidsdilemma: Is Satoshi’s Masterplan in Gevaar door Miningpool Monopolie? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.