Bitcoin zakt onder de $40.000, miljoenen aan longposities in rook op

De week begon met een bloederige noot voor de cryptomarkt, aangezien de benchmark van de industrie, bitcoin [BTC], voor het eerst in bijna zeven weken onder de $40.000 dook.

Bloedbad op de markt

De grootste cryptomunt stortte in tot $39.536 op maandag, zo blijkt uit gegevens van CoinMarketCap. Op moment van schrijven staat de prijs zelfs onder de $39.000. De daling van bitcoin veroorzaakte een domino-effect op de bredere markt, waarbij de totale marktkapitalisatie in 24 uur met 2,62% daalde.

De daling veroorzaakte een enorme deuk in de wallets van futureshandelaren. Volgens Coinglass zijn er bitcoinposities ter waarde van $63 miljoen geliquideerd in de afgelopen 24 uur, waarvan 80% longposities waren. In totaal zijn er $211 miljoen aan liquidaties waargenomen over de hele markt, waarbij longposities de meerderheid vormden.

Grayscale-uitstroom verhoogt verkoopdruk

De katalysator voor het bloedbad blijft de geldstromen van Grayscale Bitcoin Trust, voorheen Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Volgens de analyse van gegevens van CryptoQuant zijn op 22 januari 14.291 bitcoins uit het fonds gestroomd, wat neerkomt op $570 miljoen tegen de heersende marktprijzen.

Sinds de lancering van de ETF is het on-chainsaldo van Grayscale met 66.000 BTC gedaald, waarvan het merendeel wordt geliquideerd op de secundaire markt.

De huidige reeks ontwikkelingen stond in contrast met de positieve verwachtingen voorafgaand aan de goedkeuring van ETF’s. Hoewel bitcoin op de goedkeuringsdag van de ETF een hoogtepunt van $48.000 bereikte, is het sindsdien met 16% gedaald.

De negativiteit begon zich te weerspiegelen in het sociale volume van topcryptos. Volgens gegevens van Santiment was er 35% minder discussie over BTC en 21% minder over ETH vergeleken met de week voordat ETF’s werden vrijgegeven voor handel.

Slapende munten maken een comeback

Te midden van deze ontwikkelingen kwam een intrigerend gedrag aan het licht. Met name de CEO van CryptoQuant, Ki Young Ju, vestigde de aandacht op de terugkeer van oude Bitcoins in de afgelopen dagen.

Dit gebeurde hoogstwaarschijnlijk doordat aandeelhouders van GBTC na lange tijd toegang kregen tot hun bitcoin en ze voor winst verkochten.

 


The post Bitcoin zakt onder de $40.000, miljoenen aan longposities in rook op appeared first on Bitcoinmagazine.nl.