Bitcoin voor criminelen? De statistieken bewijzen het tegenovergestelde

Vanuit de politiek (en met name de Amerikaanse) horen we vaak dat bitcoin een gevaar is voor de samenleving, omdat het een valuta is die aantrekkelijk is voor criminelen. De statistieken vertellen echter een heel ander verhaal.

Sinds 2017 is er voor $33 miljard aan kapitaal witgewassen via bitcoin, terwijl de Amerikaanse dollar daar $20.000 miljard tegenover zet. Deze data is overigens afkomst van het United States Office on druges and crime.

Bitcoin voor criminelen?

Zodoende kunnen we stellen dat bitcoin blijkbaar helemaal niet zo aantrekkelijk is voor criminelen en dat de Amerikaanse dollar het nog altijd veel makkelijker maakt om geld wit te wassen.

Dat bitcoin niet aantrekkelijk is voor criminelen is in principe logisch.

Zodra je bitcoin wil inwisselen voor fiatgeld (bijvoorbeeld Amerikaanse dollar) moet je vaak een Know-Your-Customer procedure doorlopen.

Het is praktisch gezien heel lastig om bitcoin te gebruiken zonder je identiteit op te geven. Dat komt door de transparante aard van bitcoin.

Hetzelfde gaat niet op voor de Amerikaanse dollar, die beweegt binnen het ondoorzichtige traditionele financiële systeem, waar gezien de statistieken heel veel mogelijk is voor criminelen.

Is dit een gevaar van bitcoin?

Ondanks dat de statistieken in het voordeel van bitcoin zijn, blijft dit narratief een gevaar voor de digitale munt.

Politici blijven het immers gebruiken om te pleiten voor een verbod op bitcoin. De Amerikaanse Senator Elizabeth Warren is daar een goed voorbeeld van.

Zij staat bekend als een ware bitcoin-hater en gisteren liet ze weer van zich horen. Volgens Warren ging de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten regelrecht in tegen de bestaande wet- en regelgeving.

Daarmee spreekt ze niet alleen de Securities and Exchange Commission (SEC) tegen, maar ook de Amerikaanse rechter die in de zaak tussen Grayscale en de SEC besloot dat er geen geldige argumenten zijn om de Spot Bitcoin ETFs opnieuw af te wijzen.

Om die reden zijn de Spot Bitcoin ETFs gisteren gelanceerd.


The post Bitcoin voor criminelen? De statistieken bewijzen het tegenovergestelde appeared first on Bitcoinmagazine.nl.