Bitcoin stijgt hard na gunstige inflatiecijfers, hoe ver kan het gaan?

De Bitcoin (BTC) koers is ervandoor geschoten nadat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) op alle beschikbare fronten positief is binnengekomen. Met een stijging van enkele procenten is de $ 69.000 inmiddels voorbij gestoomd, wat ons op een belangrijk kantelpunt heeft gebracht.

Alle ogen worden nu gericht op de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, later vanavond.

Hoe ver kan de Bitcoin koers in de tussentijd nog stijgen, en wat kunnen we vanavond verwachten?

Lager dan verwachte Amerikaanse CPI

Met een simpele blik op de bitcoin koers hoef je je niet af te vragen hoe investeerders naar de verse inflatiedata uit de Verenigde Staten kijken. De markt leek zich voor te bereiden op een domper, maar het U.S. Bureau of Labor Statistics heeft een golf aan opluchting over de markt doen spoelen.

De onzekerheid van de markt had voornamelijk te maken met het feit dat de CPI-cijfers dit jaar bijna iedere keer hoger dan verwacht binnenkwamen. Vorige maand was de eerste keer dat dit niet gebeurde, wat een ‘relief rally’ tot gevolg had.

Dit keer zijn de cijfers echter nog veel sterker binnengekomen. Zowel de jaarlijkse als de maandelijkse (kern-) CPI is lager uitgekomen dan verwacht.

Op jaarbasis is de CPI uitgekomen op 3,3%, 0,1% lager dan de verwachte 3,4%. Op maandbasis kwam de CPI binnen op 0,0%, terwijl men anticipeerde op een gemiddelde prijsstijging van 0,1%.

Ook bij de kerncijfers, waarbij de volatiele voedsel- energieprijzen worden uitgesloten, zijn de verwachtingen op beide fronten met 0,1 procentpunt overtroffen. De jaarlijkse kern-CPI ligt op 3,4% en maandelijks op 0,2%.

Bitcoin koers overstijgt $ 69.000, stuit op weerstand

In aanloop naar de CPI-publicatie klom de bitcoin koers al langzaam omhoog. Om 14:30 flirtte de koers met de grens van $ 68.000, maar dankzij de CPI-cijfers schoot de koers in een mum van tijd met meer dan 2% de lucht in tot voorbij de $ 69.000.

Hiermee is bitcoin aangekomen bij de middelste trendlijn van zijn parallel kanaal waar het al sinds halverwege maart in beweegt. Bitcoin lijkt hier een welverdiende adempauze te nemen. Mocht de opwaartse mars vervolgd worden, ligt de volgende sterke weerstand rond de $ 72.000.

Het psychologische level van $ 70.000 zal ook nog de nodige verkoopdruk met zich mee brengen.

De kans lijkt groot dat bitcoin de komende uren zijn voet van het gaspedaal haalt, in afwachting van de rentevoetbeslissing vanuit het Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsorgaan van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank).

Om 20:00 uur zal het besluit naar buiten worden gebracht, maar de kans is ontzettend groot dat het huidige tarief van 5,25  –  5,50% in stand wordt gehouden. 

Het lot van de bitcoin koers, althans voor de korte termijn, ligt met name in de handen van Fed-voorzitter Powell. Om 20:30 uur kruipt hij achter het spreekgestoelte, waar hij mogelijk iets loslaat over het toekomstige monetaire beleid van de bank.

 


The post Bitcoin stijgt hard na gunstige inflatiecijfers, hoe ver kan het gaan? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.