Bitcoin slokt komende decennia goud en aandelen op

Een paar interessante vergezichten van de Amerikaanse macro-econome Lyn Alden. Volgens haar is bitcoin een narratief van meerdere decennia dat andere grote activaklassen zoals aandelen en goud zal opslokken.

Bitcoin slokt goud en aandelen op

Macro-expert Lyn Alden denkt dat de opkomst van Bitcoin (BTC) naar een gigantische activaklasse ruim tien jaar zal duren. Tijdens een evenement in het Britse Bedford georganiseerd door de What Bitcoin Did podcast, zegt Alden dat mensen vaak denken dat technologieën zoals bitcoin het bestaande systeem onmiddellijk gaan verstoren.

Echter, Alden benadrukt dat verandering plaatsvindt over een lange periode en dat mensen de potentiële impact van bitcoin op het financiële systeem onderschatten.

Het is geen verhaal van één jaar, drie jaar, of vijf jaar. Het is zelfs geen verhaal van tien jaar. Het is een verhaal van meerdere decennia. Met technologieën overschatten mensen vaak de snelheid en onderschatten de uiteindelijke omvang, en ik denk dat dit ook voor bitcoin zal gelden.

Ze gaat in de podcast van Peter McCormack verder:

Ik denk dat mensen routinematig de snelheid waarmee het fundamenteel het ‘systeem’ zal veranderen overschatten. Maar ze onderschatten de omvang van wat het kan doen over bijvoorbeeld een periode van dertig jaar of meer. Zoals de transformatie die kan plaatsvinden met hoe we betalingen doen, waarin we besluiten waarde op te slaan.

Voorlopig zegt Alden dat de marktkapitalisatie van bitcoin te klein is vergeleken met meer gevestigde activaklassen zoals aandelen en edelmetalen. Maar de macro-econome gelooft dat BTC op de lange termijn de bovenhand zal krijgen door het marktaandeel van andere activa ‘op te eten’.”

Opeten van spaargeld

Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van meer dan 1000 miljard dollar. Het wereldwijde vermogen, afhankelijk van welke maatstaf je bekijkt, is iets van 500.000 miljard of 1 miljoen miljard, wat een quadriljoen [dollars] is. Dus Bitcoin is als een fractie van 1%. Ik denk dat het over de lange tijdspanne begint te knabbelen aan spaarrekeningen. Het begint te knabbelen aan staatsobligaties. Het begint te knabbelen aan dingen die we monetariseren bij gebrek aan goed geld. Tijdens de fase waarin dat gebeurt, kan dat verstorend zijn… Natiestaten zullen er op verschillende manieren tegenin gaan. Ze zijn dat al in verschillende hoedanigheden al 15 jaar aan het doen. Het gaat een voortdurend verhaal zijn.

Op het moment van schrijven is bitcoin fors onder de $ 60.000 gedaald.


The post Bitcoin slokt komende decennia goud en aandelen op appeared first on Bitcoinmagazine.nl.