Bitcoin schiet omhoog, Amerikaanse centrale bank ‘onzeker’ over inflatie

Gisteren was het weer de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een rentebesluit te nemen. Voor iedereen die de markt volgt was duidelijk dat het besluit zelf een formaliteit was; de rente zou ongewijzigd blijven. Interessanter was de persconferentie die op het besluit volgde en die bracht al het vuurwerk waar we op hoopten.

Niet lang na het rentebesluit schoot de bitcoin koers omhoog en dat hebben we te danken aan voorzitter Jerome Powell.

Jerome Powell stelt de markt gerust?

Iedereen had verwacht dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tijdens zijn persconferentie extreem streng uit de hoek zou komen. Die verwachtingen zaten duidelijk in de koersen van financiële assets gebakken, want meteen na zijn “meer kalme” uitspraken schoot de markt omhoog.

Powell zei het volgende over de hoge inflatie van Q1 2024: “We weten niet of het slechts een hobbel op de weg is of dat er meer aan de hand is. Dat moeten we nog ondervinden. Hier zijn in ieder geval wat hobbels, maar komen er meer?”

Het geeft aan dat ze bij de Amerikaanse centrale bank ook niet zeker weten wat ze met de situatie aanmoeten. Uiteindelijk blijft het voorlopige oordeel van de Amerikaanse centrale bank hetzelfde.

In december gaf de Amerikaanse centrale bank aan: “We denken dat 3 renteverlagingen voldoende zijn volgend jaar.” Waarop de markt antwoordde: “Oh, zes renteverlagingen? Fantastisch.”

Gisteren zei de Amerikaanse centrale bank echter opnieuw: “Wij denken dat 3 renteverlagingen een redelijk aantal is.” Waarop de markt reageerde: “Ok, dan doen we het met 3 renteverlagingen.”

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De Amerikaanse centrale bank haalde gisteren een stukje onzekerheid uit de markt en gaf aan dat we gewoon op drie renteverlagingen mogen rekenen. Hoewel de futuresmarkt die nog altijd had ingeprijsd, lijkt het alsof investeerders in de risico-markten (aandelen, bitcoin) op minder hadden gerekend na de zware inflatiecijfers.

In principe is dat bullish voor de bitcoin koers en dat zien we vandaag ook terug, maar dat is niet meteen voldoende om de opwaartse trend te hervatten. Daar hebben we vandaag en morgen ook steun voor nodig van de Spot Bitcoin ETFs, die een teleurstellende start van de week achter de rug hebben.

Over de eerste drie handelsdagen stroomde er voor ruim 700 miljoen dollar aan kapitaal uit de ETFs. Het lijkt essentieel voor de bullmarkt om die trend weer een slinger te geven en de boel om te draaien.

Lukt dat niet, dan zal het voor de halving lastig zijn om nieuwe recordkoersen te pakken voor bitcoin.


The post Bitcoin schiet omhoog, Amerikaanse centrale bank ‘onzeker’ over inflatie appeared first on Bitcoinmagazine.nl.