‘Bitcoin profiteert van wereldwijde stress’

Bitcoin is volgens Jennifer Murphy, de CEO van Runa Digital Assets, een investering die profiteert van wereldwijde stress en onzekerheid. We zitten in een wereld met groeiende overheidstekorten, inflatie, oorlogen, bankfalen, cyberaanvallen en de-dollarisatie, zo schrijft Murhpy in haar column voor CoinDesk.

Amerikaanse staatsobligaties zijn geen “veilige haven” meer en ook aandelen lopen volgens haar een gigantisch risico.

Bitcoin is antifragiel

Als onderbouwing voor haar stelling dat bitcoin profiteert van stress en onzekerheid, haalt Murhpy het boek “Anti-Fragile” van Nassim Taleb aan. In dat boek schrijft Taleb over zaken die sterker worden van stress en onzekerheid.

Het immuunsysteem is daar een voorbeeld van. Dit systeem van bescherming voor de menselijke gezondheid is effectiever nadat het eerder is blootgesteld aan bijvoorbeeld een verkoudheid.

“Het Bitcoin netwerk lijkt te drijven op stress. Op het moment dat de Chinese overheid bitcoin mining in de ban gooide, verloor het netwerk ~50% van zijn computerkracht. Binnen zeven maanden was die capaciteit weer volledig hersteld.

Nu is het netwerk zelfs tweemaal zo krachtig als voor de Chinese shutdown. De afgelopen 15 maanden moest de op één na grootste cryptobeurs zijn deuren sluiten en kreeg de grootste beurs een boete van het Amerikaanse ministerie van justitie.

De transacties op het Bitcoin netwerk voelden hier niets van en de handelsvolumes lagen rond een all-time high”, aldus Murhpy.

Als asset is bitcoin volgens haar ook in toenemende mate antifragiel en als voorbeeld daarvoor wijst ze naar de bankencrisis van 2023 in de Verenigde Staten.

Banken omlaag, bitcoin omhoog

In maart 2023 vielen de aandelen van Amerikaanse banken omlaag en was er gigantisch veel stress en onzekerheid in het financiële systeem. Bitcoin profiteerde daarvan en schoot op dat moment met 20 procent omhoog, zo vertelt Murhpy.

“Deze ‘veilige haven’ prijsreactie was een nieuw fenomeen voor bitcoin en alleen de tijd kan ons leren of we dit vaker gaan zien. Maar bitcoin presteerde de afgelopen 1, 3, 5 en 10 jaar beter dan vrijwel iedere andere asset-klasse. Ook daarin zaten veel periodes met stress”, aldus Murhpy.

Nu de Spot Bitcoin ETFs op de markt zijn verwacht Murphy veel van de digitale munt op het gebied van de koers. “Fidelity voegde bitcoin toe aan zijn gediversifieerde ETF portfolio’s in Canada, met een 1 procent allocatie voor de Conservative ETF en een 3 procent allocatie voor de Growth ETF”, zo schrijft een positieve Murhpy.

Wat denken jullie? Kunnen de Spot Bitcoin ETFs het begin van een nieuw tijdperk van bitcoin als asset markeren? Het begin van bitcoin als een veilige haven in tijden van economische tegenspoed?


The post ‘Bitcoin profiteert van wereldwijde stress’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.