Bitcoin prijs schiet door $44.000

De prijs van bitcoin is vandaag door de $44.000 geschoten. Dat is het hoogste punt van de koers sinds april 2022. De koers is sinds 14 oktober met ruim 50% gestegen. Over het hele jaar genomen gaat het om ruim 150%.

Een aantal factoren spelen een rol. De waarschijnlijke komst van een bitcoin exchange traded fund (ETF) in Amerika zet de poort open naar nog meer beleggers die exposure krijgen in bitcoin.

Het lijkt volgens goed ingevoerde analisten een kwestie van tijd voordat een ETF wordt goedgekeurd. Die goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder SEC moet dan ergens in het voorjaar van 2024 gaan plaatsvinden.

Daarnaast wil mogelijk de Amerikaanse centrale bank het rentebeleid weer wat versoepelen, kortom de rente verlagen. Een lagere rente betekent dat geld goedkoper wordt om te circuleren en dat is historisch gezien gunstig voor bitcoin en andere ‘risicovolle’ assets zoals techaandelen en edelmetalen.

Ook wordt bitcoin met de halving digitaal een stuk schaarser. In plaats van 6,25 bitcoins per block, ontvangen miners 3,125 btc per block. Minder nieuwe supply (450 bitcoins per dag in plaats van 900 bitcoins per dag) betekent dat er bij een toenemende vraag ‘prijsschokken’ kunnen optreden.

In bepaalde valuta zoals de Japanse yen is bitcoin niet ver weg van een all-time high.

Ook ten opzichte van Amerikaanse staatspapieren lonkt een nieuw record, zo ziet Caleb Franzen.


The post Bitcoin prijs schiet door $44.000 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.