Bitcoin Niet Meer Gedecentraliseerd? Deze Grote Spelers Kochten 3,3% Van Bitcoin Supply

De recente goedkeuring van exchange-traded funds (ETFs) voor bitcoin door de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft niet geleid tot de verwachte onmiddellijke prijsstijging van bitcoin, ondanks dat dit een belangrijke mijlpaal is in de adoptie van cryptocurrency’s door institutionele beleggers. Toch gaat dit eigenlijk tegen de normen van crypto in. Door de invloed van grote nieuwe partijen die bitcoin beheren, wordt crypto juist gecentraliseerder, iets dat tegen de gedachtegang van Satoshi in gaat.

Bitcoin wordt meer gecentraliseerd?

Tot de belangrijke aanvragers van de bitcoin ETF behoren Grayscale, BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, Invesco, VanEck, WisdomTree, Hashdex, Bitwise, Valkyrie, en BZX, die samen ongeveer 3,3% van de huidige bitcoin voorraad in handen hebben. Dit duidt op een significante institutionele betrokkenheid en interesse in bitcoin als beleggingsproduct.

Gary Gensler, voorzitter van de SEC, uitte op 16 januari zijn ironie over de goedkeuring van spot bitcoin ETFs, door te stellen dat dergelijke financiële producten in strijd zijn met de principes van bitcoin door centralisatie te introduceren in een andere gedecentraliseerde munt. Satoshi bedacht bitcoin juist met het idee dat bitcoin een gedecentaliseerd investering zou zijn. Gensler waarschuwde dat deze beslissing de speculatie zou kunnen verergeren en bijdragen aan de volatiliteit van een al ‘instabiele markt’.

ETF’s maken verwachtingen niet waar

Ondanks de initiële opwinding, heeft de introductie van bitcoin ETFs niet geleid tot de verwachte prijsstijgingen. Sinds de goedkeuring door de SEC op 10 januari, waarbij 11 spot bitcoin ETF aanvragen werden goedgekeurd, is de waarde van bitcoin met ongeveer 10% gedaald. Deze daling gaat in tegen de verwachtingen van veel beleggers die een prijsstijging voorzagen als gevolg van de goedkeuring.

De betrokkenheid van ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, onder de aanvragers, wekt echter hoop op toekomstige prijsstijgingen door de toenemende deelname van particuliere beleggers aan bitcoin ETFs. De goedkeuring heeft ook geleid tot een toename van de aankopen van bitcoin door institutionele entiteiten die deze ETFs aanbieden, ondanks de aanvankelijke prijsdaling.


The post Bitcoin Niet Meer Gedecentraliseerd? Deze Grote Spelers Kochten 3,3% Van Bitcoin Supply appeared first on Bitcoinmagazine.nl.