Bitcoin is niet anoniem en dit is het bewijs

Veel buitenstaanders denken dat bitcoin de ultieme valuta voor criminelen is, omdat zij de digitale munt koppelen aan privacy. In werkelijkheid is bitcoin helemaal niet zo veilig voor criminelen, zo bewijst ook Rui-Siang Lin. Hij beheerde een Dark Web Markt waar je onder andere drugs kon kopen en werd opgepakt door de FBI.

Hoe werd Lin opgepakt?

Hij werd opgepakt, omdat de FBI zijn crypto-sporen kon volgen op de blockchain. Rui-Siang Lin verdiende crypto met zijn online marktplaats, maar wilde hier ook iets mee doen.

Als je uiteindelijk iets wil kopen in de echte wereld, dan moet je die crypto omzetten naar fiatgeld. Dat is waar het voor veel criminelen misgaat. Hun sporen op de blockchain worden getraceerd en wanneer ze zich bij een beurs identificeren om hun crypto te verkopen voor fiatgeld worden ze opgepakt.

In het geval van Lin ging het om Incognito Market, een website die alleen te bereiken was via de Tor browser. De bovenstaande afbeelding laat zien wat er allemaal te kopen was op de website van Lin.

De XTC pillen komen toevalligerwijs ook nog eens uit Nederland. Per verkoop verdiende het platform van Lin ongeveer 5% aan iedere deal. Nu zal hij dat geld allemaal kwijtraken en mogelijk voor een lange periode de gevangenis ingaan.

Bitcoin is niet anoniem

Laat dit duidelijk maken dat bitcoin dus helemaal niet anoniem is. De FBI heeft Lin uiteindelijk kunnen oppakken, juist omdat bitcoin niet anoniem is. Bitcoin is hoogstens pseudoniem. Je kunt je verstoppen en zolang je alles binnen de blockchain van bitcoin houdt en een waslijst aan regels volgt, dan is het lastig om je identiteit te achterhalen.

Daar is Satoshi Nakamoto dan weer het bewijs van. Veel buitenstaanders halen dat dan ook aan om te claimen dat bitcoin anoniem is. Daarmee gaan zij er dus aan voorbij dat Satoshi zijn bitcoin (waarschijnlijk) nooit gebruikt heeft om dingen in de echte wereld te kopen.

Tenzij het om onderhandse transacties ging, waarbij zijn naam niet bekend hoefde te worden bij een exchange of andere wisselpartijen.


The post Bitcoin is niet anoniem en dit is het bewijs appeared first on Bitcoinmagazine.nl.