“Bitcoin is gebakken lucht”, zijn deze financiële expert

Bitcoin is gebakken lucht. Dat stelt de Amerikaanse financiële expert Dave Ramsey in zijn eigen radioshow. “Ik ga mee met Warren (Buffett) in dit. Bitcoin is nog steeds gebakken lucht”, ondanks de recente prijsstijgingen van de cryptomunt en de stijgende market cap.

Gebakken lucht

In de VS is Ramsey bekend als auteur op het gebied van persoonlijke financiën en radio-presentator. Hij heeft onlangs zijn scepsis geuit over bitcoin tijdens een uitzending van The Dave Ramsey Show. Een beller, Jason uit Connecticut, vraagt of bitcoin met zijn marktkapitalisatie van nu minstens 1.000 miljard dollar gelijk staat aan aandelen in beleggingsportefeuilles, waarop Ramsey zegt: “Maar het is nog steeds gebakken lucht.” Op moment van schrijven is de market cap van bitcoin 1,33 miljard dollar volgens het Clark Moody Dashboard.

Ramsey, die meer dan 11 miljoen boeken heeft verkocht en een reputatie heeft opgebouwd als geldexpert, citeert Buffett om zijn punt te versterken.

“Vraag mensen zoals Warren Buffett die zegt dat als hij het bedrag dat hij in bitcoin had gestoken zou verdubbelen, hij nog steeds nul zou hebben, omdat dat het bedrag is dat hij in bitcoin heeft gestoken. Ik ga met Warren mee op deze.”

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway Inc. in 2018 heeft Buffett bitcoin beschreven als “waarschijnlijk rattengif in het kwadraat.” Ramsey vergelijkt de waarde van goud en papiergeld, door uit te leggen dat hun waarde voortkomt uit een gedeeld geloof in die waarde. “Nee, bitcoin is een valuta. Valuta’s hebben geen waarde, behalve dat twee mensen bereid zijn ervoor te vechten.”

Voor Ramsey is de lange geschiedenis van vertrouwen een belangrijk component bij het overwegen van investeringen, en naar die maatstaf, schiet bitcoin nog steeds tekort. “Ik investeer niet in dingen waar mensen geen lange staat van dienst van vertrouwen hebben opgebouwd, en zelfs dan, bij een valuta, investeer ik niet in een valuta. Ik zou het gebruiken.”

Scepsis

Eerder in 2021 uitte Ramsey zijn scepsis over cryptocurrency als investering. Hij beschouwt cryptocurrency grotendeels als een risicovolle, snel-rijk-worden-manier en heeft altijd een meer stabiele en, naar eigen zeggen, “saaie” benadering van vermogensgroei geprefereerd.

In zijn radioprogramma antwoordde hij destijds Michael uit Dayton, Ohio, over het investeren in cryptocurrency. Hij zei: “Bitcoin is hot. Crypto is hot. Veel mensen verdienen er op dit moment veel geld mee.”

Ramsey Solutions heeft consequent verklaard dat cryptocurrency’s zoals bitcoin geen aanbevolen investeringen zijn, zoals weerspiegeld in een blogpost van februari. Hoewel ze de toekomst van cryptocurrency’s niet volledig afwijzen of als geheel negatief bestempelen, adviseert het team van Ramsey Solutions zijn lezerspubliek om duidelijk weg te blijven: “zeg gewoon nee.”


The post “Bitcoin is gebakken lucht”, zijn deze financiële expert appeared first on Bitcoinmagazine.nl.