Bitcoin heeft de wind in de zeilen – dit is waarom je nu wil instappen

Bitcoin blijft de traditionele financiële wereld verbazen. Ondanks de volatiliteit op korte termijn, blijft de trend op de lange termijn duidelijk naar boven gericht. Experts verwachten dat Bitcoin een van ’s werelds meest gewilde assets zal blijven. Ze wijzen op factoren als de wereldwijde stijgende vraag, goedkeuring van ETF’s en de toenemende institutionele adoptie.

Achtergrond van de prijsvolatiliteit

Veel mensen focussen op de prijsschommelingen van dag tot dag. Maar de echte volatiliteit zit hem in de wisselkoers met de Amerikaanse dollar – dus hoeveel mensen bereid zijn te betalen voor een Bitcoin. Op de langere termijn zien we echter een gestage groei die experts doet vermoeden dat Bitcoin zich ontwikkelt tot ’s werelds meest gewilde bezit.

Federal Reserve als Bitcoin-promotor

Een opvallende factor die de prijs van Bitcoin stuwt, is het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Door het blijven devalueren van de dollar stijgt logischerwijs de relatieve waarde van Bitcoin. Deze dynamiek zie je terug in meer assets, zoals vastgoed: op korte termijn zijn er schommelingen, maar op de lange termijn (20 jaar en meer), zie je bijna overal ter wereld stijgende prijzen. Hetzelfde geldt voor Bitcoin; het heeft een gelimiteerde oplage (21 miljoen) en functioneert buiten het bestaande financiële systeem. Als de dollar in waarde daalt, moeten mensen simpelweg meer dollars betalen voor een Bitcoin.

De kortetermijngenoemde 80% volatiliteit maakt ’traden’ van Bitcoin riskant. In plaats daarvan is een ‘buy and hold’ strategie veruit de geschiktste voor de meeste beleggers en levert doorgaans het beste resultaat op.

Bitcoin ETF’s

Een belangrijk aandachtspunt zijn de Bitcoin ETF’s. Ondanks initiële recorduitstromen bij bijvoorbeeld Grayscale, zien we de eerste tekenen van instromen. Deze ontwikkeling vertelt ons dat institutionele beleggers steeds meer interesse tonen, ook al gaat het om andere ETF’s dan die van Grayscale. Hoewel de precieze omvang van institutioneel geld onduidelijk is, speelt de vergoeding van ETF-beheerders wel een rol. Het relatieve succes van de lage-kosten ETF’s toont aan dat beleggers op de lange termijn vooral de blootstelling aan Bitcoin zoeken, boven de laagst mogelijke kosten.

Verdere institutionele adoptie

De goedkeuring van Bitcoin ETF’s heeft een domino-effect teweeggebracht. Grote spelers als Blackrock en Fidelity doen serieuze investeringen en geven daarmee een belangrijk signaal aan de markt. Het verlaagt de drempel voor andere vermogensbeheerders (“career risk”), die nu eerder geneigd zijn om Bitcoin serieus te overwegen. De komende periode wordt cruciaal: veel vermogensbeheerders die al onderzoek deden, gaan nu daadwerkelijk aan de slag. Verwacht een proces dat begint met de basisvragen over Bitcoin en kan uitmonden in serieuze investeringsaanbevelingen aan klanten.

Bitcoin is veel meer dan een kortetermijninvestering. Door de inherente schaarste, het functioneren buiten het traditionele monetaire systeem, en de groeiende institutionele interesse, is de langetermijntrend overduidelijk positief. De beste strategie?

Koop Bitcoin, bewaar het veilig, en profiteer van de groei in de komende jaren.


The post Bitcoin heeft de wind in de zeilen – dit is waarom je nu wil instappen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.