Bitcoin Halving 2024 – Alles Wat je Moet Weten

De volgende Bitcoin halving van 2024 wordt verwacht in april, hiermee zullen block rewards voor de vierde keer worden gehalveerd. Dit is iets wat van oorsprong is geprogrammeerd in de Bitcoin blockchain en zorgt ervoor dat er steeds minder nieuwe Bitcoins in circulatie komen.

In dit artikel kijken we naar wat de Bitcoin halving betekent voor crypto traders en investeerders, de invloed op de Bitcoin koers en hoe je hier het meeste uit kunt halen.

Wat is Bitcoin Halving en Hoe Werkt Het?

De Bitcoin halving speelt een erg belangrijke rol in de crypto markt, vooral omdat deelnemers dagelijks gebruik maken van Bitcoin. Een Bitcoin halving is een event dat ongeveer elke 4 jaar plaatsvindt en het zorgt ervoor dat alle block rewards voor Bitcoin miners worden gehalveerd.

Op het moment voor de Bitcoin halving van 2024 wordt er 6,25 BTC gemined in 10 minuten, wat op het begin nog 50 BTC per 10 minuten was. De block rewards zijn in de afgelopen jaren drie keer gehalveerd, van 50 > 25 > 12,5 > 6,25, wat betekent dat de volgende halving van Bitcoin de block reward zal verlagen naar 3,125.

In het kort:

 • De Bitcoin halving vindt ongeveer elke 4 jaar plaats.
 • Tijdens elke halving worden block rewards gehalveerd.
 • Voor elke halving die achter de rug is, deel je de originele block reward van 50 door 2 (50, 25, 12.5, 6.25, 3.125, etc.).
 • Met minder nieuwe BTC die in circulatie komen, zou de vraag naar BTC hoger kunnen worden dan het aanbod.
 • Bitcoin halving events zorgen historisch gezien voor een stijging van de Bitcoin koers op lange termijn.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Bitcoin Mining

Bitcoin mining is de enige manier waarop nieuwe Bitcoins in circulatie kunnen komen. Omdat Bitcoin gedecentraliseerd is, worden transacties niet geverifieerd door banken of andere instituties, maar door miners.

 • Miners zijn mensen met grafische kaarten (GPU’s) die deze gebruiken om ingewikkelde rekensommen op te lossen.
 • Miners krijgen elke 10 minuten de mogelijkheid om dit te doen.
 • De miner die dit als eerst voor elkaar krijgt, krijgt de block reward als beloning.
 • Elke block is een verzameling transacties die wordt geverifieerd door miners.
 • Bitcoin miners kunnen ook samenwerken in een pool, waardoor de block reward verdeeld wordt gebaseerd op je bijdrage aan vermogen.
 • Op het moment voor de Bitcoin halving van 2024, staat de block reward op 6,25 BTC.

Dit bovenstaande proces gebeurt elke 10 minuten sinds de lancering van Bitcoin, waardoor er momenteel om de 10 minuten 6,25 BTC bijkomt in circulatie. Dit betekent dat er per 24 uur 900 Bitcoins bijkomen, zo’n € 31,2 miljoen aan Bitcoin met de huidige koers van € 34.699.

Afnemende Mining Rewards

De halving is voor Bitcoin een wapen tegen inflatie, iets waar traditionele valuta’s zoals de dollar en de euro veel last van hebben. Centrale banken kunnen ervoor kiezen om geld uit het niets te printen, omdat geld niet meer gekoppeld is aan goud via de gold standard.

Door eindeloos geld bij te printen, wordt geld met de tijd minder waard, omdat er meer van in circulatie is, waar geen limiet voor is.

Bitcoin heeft echter een andere aanpak. Hoewel er elke 10 minuten als het ware Bitcoins worden “geprint”, zit hier een maximum aan en neemt het dankzij de halving elke 4 jaar met 50% af.

Elke 4 jaar of 210.000 geminede Bitcoin blocks, wordt gevolgd door een Bitcoin halving. Met een block dat elke 10 minuten vrijkomt en 144 per dag, duurt het ongeveer 4 jaar om 210.000 blocks te minen.

In 2024 zal de block reward worden verlaagd naar 3,125 BTC, in 2028 naar 1,625 BTC en in 2032 naar 0,78125 BTC. Dit proces zal naar verwachting doorgaan tot het jaar 2140, wanneer Bitcoin zijn limiet van 21 miljoen kan bereiken.

Wat als er 21 Miljoen Bitcoins Gemined zijn?

Gebaseerd op de Bitcoin halving die elke 210.000 blocks plaatsvindt, zal het vanaf 2008 zo’n 132 jaar duren om alle 21 miljoen Bitcoins te minen. Maar wat zal er gebeuren nadat Bitcoin zijn maximale supply van 21 miljoen bereikt?

Los van block rewards, betalen gebruikers van het Bitcoin netwerk ook transactiekosten. Nadat de 21 miljoen BTC is bereikt, zullen miners alleen nog maar transactiekosten kunnen verdienen.

Bitcoin Halving en Transactiekosten

Hoe dat er in de praktijk uit zal gaan zien, zullen de mensen in die tijd uit gaan vinden. Miners in deze tijd zullen gewoon block rewards blijven verdienen.

Waarom Zijn er Bitcoin Halving Events?

De Bitcoin halving is er niet als grappige toevoeging van Bitcoin, het heeft een belangrijke functie voor het behouden van een gezond ecosysteem van de cryptomunt. Hieronder bespreken we de belangrijkste functies van de Bitcoin halving

Inflatierisico Beperken

Een van de belangrijkste functies van de Bitcoin halving is het beperken van inflatierisico. In tegenstelling tot de dollar of de euro, kunnen we voor Bitcoin bepalen hoeveel BTC er in de toekomst ongeveer in circulatie zal zijn.

De Bitcoin halving zit in het netwerk gecodeerd en kan niet worden aangepast. Elke 210.000 blocks zullen hoe dan ook de block reward halveren, iets wat een sterk contrast vormt tegenover traditionele valuta’s.

 • Centrale banken bepalen wat er gebeurt met traditionele valuta’s zoals de dollar en de euro.
 • Denk hierbij aan de Federal Reserve in de VS of De Nederlandse Bank in ons geval.
 • De Centrale Bank bepaalt wat er gebeurt met het aanbod van de valuta en kunnen dit aanbod sterk verhogen.
 • Centrale banken kunnen geld printen uit het niets omdat dit niet meer gekoppeld is aan goud.
 • Hierdoor komt er meer geld in circulatie en zal het geld met de tijd minder waard worden, je koopkracht neemt af.

Een centrale bank zoals de Federal Reserve kan ervoor kiezen om geld te printen, bijvoorbeeld tijdens de pandemie van 2020. In dat jaar is er meer dan $3,3 biljoen geprint, wat goed is voor maar liefst 18% van alle dollars in circulatie.

Zoiets zou niet kunnen gebeuren voor Bitcoin, omdat de supply onder controle wordt gehouden door code. Wij weten als gebruiker dat er elke 10 minuten een vast aantal Bitcoins in circulatie komt, totdat het rond het jaar 2140 zijn maximum van 21 miljoen bereikt. Meer dan dit zullen er niet bij kunnen komen.

Vraag en Aanbod onder Controle Houden

Een grote bijdrage aan de beperking van het inflatierisico voor Bitcoin is het feit dat de Bitcoin halving invloed heeft op de vraag en het aanbod van BTC. Door elke 210.000 blocks de rewards te verlagen, komen er steeds minder nieuwe Bitcoins in circulatie, waardoor het aanbod steeds minder snel groeit.

Dit in combinatie met een stijgende vraag, kan zorgen voor een toename in waarde. De verandering in vraag en aanbod is een van de manieren waarop elke markt handelt.

Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de goudprijs sinds van $608,60 per kilogram in 1883 is gestegen naar $39.368,64 per kilogram in 2010. Op dit moment ligt de goudprijs al op $65.500 per kilogram en ligt deze prijs ruim 10.000% hoger dan in 1883.

goudprijs met betrekking tot bitcoin halving

Een grote bijdrage hiervan is dat er een limiet zit op hoeveel goud we kunnen mijnen. 140 jaar terug was er veel meer goud dat nog gemijnd kon worden en was het dus veel makkelijker te vinden.

Uiteindelijk zal ook al het goud worden gemijnd en kan dit een sterke (positieve) invloed kunnen hebben op de goudprijs. Hetzelfde scenario zou zich kunnen afspelen voor Bitcoin die over zo’n 117 jaar alleen nog maar kan worden gekocht van anderen.

Impact op de Bitcoin Waarde

De functie van Bitcoin is echter niet hetzelfde als goud, Bitcoin is ontworpen als een manier om te handelen zonder een tussenpartij, zoals een bank of regering. Vandaag de dag is Bitcoin echter uitgegroeid tot een investering en een opslag van waarde, omdat mensen steeds meer hun vertrouwen verliezen in het traditionele financiële systeem.

Gegevens van CoinMarketCap laten zien dat Bitcoin begonnen is met een koers van $0,058 per BTC. Op het moment van schrijven, ligt de Bitcoin koers op $38.138, met een stijgen van… 61.680.143,90%, oftewel 61,68 miljoen procent!

Bitcoin heeft op dit moment een totale marktkapitalisatie van $746 miljard, terwijl gegevens van CompaniesMarketCap laten zien dat de marktkapitalisatie van al het goud in circulatie op $13,59 biljoen ligt. Op een dag zou Bitcoin deze waarde kunnen overstijgen gezien Bitcoin voor veel meer gebruikt kan worden dan goud.

Wanneer is de Volgende Bitcoin Halving?

De volgende Bitcoin having zal plaatsvinden in 2024, naar verwachting zal deze plaatsvinden in april, omdat dan volgens berekeningen blok 840.000 zal worden gemined.

Hoewel een blok gemiddeld 10 minuten duurt, kan deze tijd enkele seconden verschillen, waardoor we geen exacte tijd en datum weten waarop de volgende halving plaats zal vinden. Gebaseerd op calculaties is de verwachting dat de bitcoin halving plaats zal vinden op vrijdag 19 april 2024.

Bitcoin halving block cycle

De exacte datum kan afwijken, zelfs al komt de gemiddelde block uit op 10 minuten, dat gebaseerd is op alle blocks van 2009 tot nu. Zo kun je in de bovenstaande afbeelding zien dat sommige blocks meer dan 13 minuten kunnen duren en sommigen minder dan 8 minuten.

Waarom varieert de tijd per Bitcoin block?

 • De Bitcoin blockchain maakt gebruik van een moeilijkheidsgraad.
 • Dit bepaalt hoe ingewikkeld de rekensommen zijn voor het minen van een block.
 • Deze moeilijkheidsgraad varieert gebaseerd op netwerkactiviteit.
 • Omdat de moeilijkheidsgraad varieert, kan de tijd van een block cycle variëren.
 • Gebaseerd op alle blocks van 2009 tot nu, is de gemiddelde tijd 10 minuten.

Bitcoin Halvings – Een Compleet Overzicht

Nu je weet wanneer de volgende Bitcoin halving verwacht wordt, kunnen we kijken naar alle Bitcoin halvings van het verleden en een aantal opvolgende halving events.

HalvingDatumBlock #Block Reward (Afgerond)Aantal Nieuwe Bitcoins
0Januari 2009050,00 BTC0
1November 2012210.00025,00 BTC10.500.000
2Juli 2016420.00012,50 BTC5.250.000
3Mei 2020630.0006,25 BTC2.625.000
4April 2024840.0003,13 BTC1.312.500
52028 (verwachting)1.050.0001,56 BTC656.250
62032 (verwachting)1.260.0000,78 BTC328.125
72036 (verwachting)1.470.0000,39 BTC164.063
82040 (verwachting)1.680.0000,20 BTC82.031
92044 (verwachting)1.890.0000,10 BTC41.016
102048 (verwachting)2.100.0000,05 BTC20.508

De Bitcoin halvings die na de halving van 2024 plaats zullen vinden, worden enkel verwacht in het jaar en we weten nog niet zeker of het in dat jaar zal plaatsvinden. Omdat de halving plaatsvindt na elke 210.000 blocks, kunnen deze verwachtingen afwijken.

Wat zijn de effecten van de volgende Bitcoin halving op mijn BTC?

Het korte antwoord hierop is: niets! Bitcoin halvings hebben geen directe invloed op Bitcoins die al in circulatie zijn. De halving kan er echter wel voor zorgen dat de waarde van een Bitcoin verandert, maar dat zal afhangen van de hele marktsituatie.

Bitcoin Halvings – Door de Jaren Heen 2012-2020

Nu weet je wanneer de volgende Bitcoin halving verwacht wordt en wat er te wachten staat. Laten we nu kijken naar de vorige Bitcoin halvings en wat voor invloed ze hebben gehad op de markt.

We laten in het kort zien hoeveel Bitcoin waard was voor, tijdens en na de halving. Dit doen we gebaseerd op gegevens van CoinMarketCap.

Bitcoin halving 2020

 • De Bitcoin koers lag een maand voor de Bitcoin halving van 11 mei 2020 op $6.600.
 • Tijdens de halving lag de koers op $9.100, een stijging van +37%.
 • Aan het eind van dat jaar steeg de Bitcoin koers naar een piek van $29.000, een stijging van +340% ten opzichte van de maand voor de halving.

Bitcoin koers na 3 Bitcoin halvings

Bitcoin halving 2016

 • De Bitcoin koers lag een maand voor de Bitcoin halving van 9 juli 2016 op $580.
 • Tijdens de halving lag de koers op $662, dit betekent dat de koers in een maand tijd met +14% is gestegen.
 • Aan het eind van 2016 steeg de Bitcoin koers naar $959, een stijging van zo’n +65% vanaf de maand voor de halving.

Bitcoin halving 2012

 • De Bitcoin koers lag een maand voor de eerste Bitcoin halving van 28 november 2012 op een bescheiden bedrag van $10,70.
 • Tijdens de eerste halving lag de koers op $12,40 een stijging van +21%.
 • Aan het eind van dit jaar steeg de Bitcoin koers met +31% naar $13,40.

Koers Verwachting na Bitcoin Halving 2024 – Gaat Bitcoin Verder Stijgen?

Zo zie je dat elke halving tot nu toe heeft bijgedragen, of in ieder geval samen is gegaan met een stijging van de Bitcoin koers. Gebaseerd hierop is de verwachting zo groot dat ook de volgende halving een soortgelijke impact zal hebben.

Eerst steeg de Bitcoin koers in 2012 met +21% tijdens de halving, in 2016 met 14% en in 2020 met +37%. Gebaseerd op dit patroon, kan ook de volgende Bitcoin halving erg winstgevend zijn voor investeerders die hierop inspelen.

Maar hoe kun je inspelen op de volgende Bitcoin halving?

Traden in Aanloop naar Volgende Bitcoin Halving

De vorige 3 halvings hebben gezorgd voor een Bitcoin bull run, daarom zou het niet gek zijn als dit ook bij de volgende Bitcoin halving zou gebeuren. Laten we daarom kijken naar hoe je hierop in kunt spelen als crypto trader of investeerder.

Hoewel niets gegarandeerd is in de markt, laat dit wel een duidelijk patroon zien.

Wat is de verwachting voor de Bitcoin halving van 2024?

Investeerders die in 2020 een maand voor de Bitcoin halving hadden geïnvesteerd in de halving, zouden in totaal een winst van +930% hebben kunnen pakken in 2021. Wat Bitcoin gaat doen in de volgende halving blijft nog maar de vraag, maar gebaseerd op het verleden kan het positief zijn voor vroege investeerders.

Hoewel de Bitcoin koers nog steeds ver onder zijn All-Time-High van $68.000 ligt, zou het verleden zich weer kunnen herhalen en zal deze ATH wederom doorbroken kunnen worden.

Afhankelijk van wanneer je dit artikel leest, is er nog tijd om te investeren voor de volgende Bitcoin halving. Een van de meest eenvoudige manieren om dit te doen is door BTC te kopen op een crypto exchange.

Wanneer is de volgende Bitcoin halving?

De volgende Bitcoin halving zal naar verwachting plaatsvinden op vrijdag 19 april 2024. Deze datum is gebaseerd op de gemiddelde block cycle van 10 minuten, met nog 21.007 blocks te gaan op het moment van schrijven.

Profiteer van Bitcoin halving 2024 door te handelen via etoro

De huidige Bitcoin koers van $38.000 is nog steeds een aantrekkelijk instapmoment als je van plan bent op lange termijn te investeren. Een methode die veel investeerders gebruikt is Dollar Cost Average of DCA, waarbij je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag investeert, onafhankelijk van wat de markt doet.

Het effect van de DCA strategie is dat je portfolio gemiddeld meer waard wordt op lange termijn. Hoewel ook dit gebaseerd is op gebeurtenissen uit het verleden en nooit gegarandeerd is.

Waar kun je het beste investeren voor de Bitcoin halving van 2024?

 • Een van de beste en meest eenvoudige manieren om te investeren in Bitcoin is via een crypto exchange zoals eToro.
 • eToro is een gereguleerde crypto exchange met meerdere licenties.
 • Je kunt bij eToro gebruikmaken van betaalmethodes zoals creditcard, e-wallets en uiteraard iDEAL.
 • eToro biedt handige tools om je te helpen nog meer uit je crypto portfolio te halen

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Hoe Beïnvloedt de Bitcoin Halving de Waarde van BTC en Andere Cryptomunten?

Als we terugkijken naar de invloed van de vorige 3 Bitcoin halvings zien we dat in alle gevallen de Bitcoin koers is gestegen. Sterker nog, Bitcoin heeft in alle 3 gevallen zijn oude All-Time High gebroken.

Maar door de Bitcoin halvings, profiteren andere cryptomunten, altcoins, ook van deze koersstijgingen van Bitcoin.

 • Na de Bitcoin halving van 2020 is Bitcoin in 17 maanden tijd gestegen van $9.100 naar $68.000 met 930%.
 • Ethereum, de grootste altcoin, is in die tijd van $187 naar $4.633 gestegen met een groei van maar liefst 2.300%
 • Sommige kleine cryptomunten deden het zelfs nog veel beter dan Ethereum
 • Daarom kan het handig zijn te investeren in verschillende klassen cryptocurrency’s
 • Zo kun je bijvoorbeeld je portfolio verdelen onder Bitcoin, Ethereum, andere grote altcoins en kleine cryptomunten.

Een van de beste nieuwe cryptomunten om voor de volgende Bitcoin halving te kopen is de nieuwe Bitcoin ETF Token. Deze cryptomunt kan naar verwachting extra meeliften op de Bitcoin koers en optimisme rondom de nieuwe spot Bitcoin ETF’s.

Bitcoin ETF Token – Presale Crypto Lift Mee op Crypto ETF en Bitcoin Halving Nieuws

De Bitcoin ETF Token is een kleinere cryptomunt die binnenkort zal worden gelanceerd op exchanges. Investeerders kunnen deze token als het ware reserveren door deze in de presale te kopen voor een lage prijs.

Wanneer de token lanceert op exchanges, kun je deze claimen en heb je de kans dat deze token stijgt in waarde. Dit kan bijvoorbeeld als de Bitcoin koers stijgt (denk aan de Bitcoin halving), als het sentiment van de markt rondom de spot Bitcoin ETF verbetert of als er simpelweg meer vraag naar de token zal komen.

Speel in op de Bitcoin Halving met de Bitcoin ETF Token

Het is mogelijk om de Bitcoin ETF Token, of BTCETF, te kopen in de presale voor $0,006 per stuk, houdt er wel rekening mee dat deze prijs kan stijgen. Je kunt deze token ook gebruiken voor staking, waarmee je de token vergrendelt en, net als met mining, extra tokens verdient.

Bitcoin ETF Token speelt in op het huidige optimisme rondom de spot Bitcoin ETF en zou daarom voor grote winsten kunnen zorgen.

Hard Cap van Presale: $4,956 miljoen
Totaal Aantal Tokens:2,1 miljard BTCETF
Aantal Tokens in Presale:840 miljoen BTCETF
Blockchain:Ethereum (ETH)
Type Token:ERC-20
Minimale Investering:N.V.T.
Te kopen met:ETH, USDT, BNB, MATIC, creditcard

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Conclusie

Nu weet je wat de Bitcoin halving is, hoe het werkt, wanneer de volgende verwacht wordt en hoe je hierop in kunt spelen. Omdat de vorige Bitcoin halvings voor een Bitcoin bull run hebben gezorgd, is de kans groot dat dit bij de volgende ook kan gebeuren en Bitcoin naar een nieuwe All-Time-High kan laten schieten.

Uiteraard is een stijging tijdens de Bitcoin halving nooit gegarandeerd en is er voor alles een eerste keer. Gelukkig hoeft investeren niet ingewikkeld te zijn, zelfs als het je eerste keer is. Met een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto exchange als eToro, kun je gebruikmaken van de volgende Bitcoin halving.

Naast Bitcoin, kun je ook investeren in aantrekkelijke alternatieven met de kans om nog veel meer geld te verdienen. Denk aan de Bitcoin ETF Token die zich in de markt zet gebaseerd op huidige trends en daarmee veel kan stijgen in waarde, zowel voor als na de volgende Bitcoin halving.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Veelgestelde Vragen

Wat is een Bitcoin halving?

Wanneer is de volgende Bitcoin halving?

Wat gaat de Bitcoin doen na de halving in 2024? 

Is investeren in aanloop naar de Bitcoin halving 2024 verstandig? 

Hoe vaak zijn er Bitcoin halvings?


The post Bitcoin Halving 2024 – Alles Wat je Moet Weten appeared first on Bitcoinmagazine.nl.