Bitcoin ETF’s voor beleggers in China? Hong Kong kan uitkomst bieden

Door de handelsovereenkomsten tussen China en Hong Kong kunnen ook beleggers van het vasteland van China toegang krijgen tot spot BTC ETF’s. Dat stellen diverse experts op het sociale media platform X.

Bitcoin ETF’s voor China?

De lancering van spot bitcoin en Ether exchange-traded funds (ETF’s) in Hong Kong op 30 april heeft nieuwe mogelijkheden geopend voor Aziatische handelaren. De eerste handelsweek in Hong Kong voor spot ETF’s was lauwtjes in vergelijking met de lancering in Verenigde Staten. Nu gaan er geluiden op dat deze beleggingsproducten ook toegankelijk zijn voor beleggers op het Chinese vasteland.

Richard Byworth, managing partner bij SyzCapital en BTC-investeerder, heeft geruchten aangewakkerd met recente opmerkingen die suggereren dat Bitcoin ETF’s genoteerd in Hong Kong binnenkort toegankelijk zouden kunnen zijn voor investeerders uit het vasteland van China.

Byworth, in zijn X-reactie op Samson Mow, zegt dat hij geruchten heeft gehoord dat de spot BTC ETF via Stock Connect is te kopen.

Stock Connect

Stock Connect stelt gekwalificeerde investeerders uit de ene markt in staat om toegang te krijgen tot aandelen (en fondsen) op een andere markt met een vastgesteld quotum. De Shenzhen-Hong Kong Stock Connect verbindt de effectenbeurzen van Shenzhen en Hong Kong.

Beleggers op beide markten kunnen gebruik maken van hun lokale brokers en clearinghuizen om aandelen op de andere markt te verhandelen. Het Stock Connect-programma omvat een breed scala aan aandelen, maar is onderworpen aan een dagelijks quotum. Hoewel de woorden van Byworth slechts geruchten zijn, leidt het op X wel tot onderlinge discussie.

Ook Brian HoonJong Paik, mede-oprichter en chief operating officer bij SmashFi, mengt zich in de discussie. Hij stelt dat 70% van de Chinese rijkdom in onroerend goed zit en dat “er nu 100 miljoen lege huizen zijn. De CCP [Chinese Communistische Partij] heeft een alternatieve asset nodig om sociale onrust te verzachten.”

 

In een andere post noemt Paik verschillende handelsovereenkomsten tussen de markten van Shanghai en Hong Kong die Chinese investeerders in staat stellen om te investeren in spot BTC ETF’s in Hong Kong.

Afgezien van de Shanghai-Hong Kong Stock Connect en de Shenzhen-Hong Kong Stock Connect, kunnen gekwalificeerde Chinese institutionele beleggers (zoals banken, fondsen en verzekeringsmaatschappijen) via het Qualified Domestic Institutional Investor-schema beleggen in overzeese markten, waaronder Hong Kong.

Een andere handelsovereenkomst – de wederzijdse erkenning van fondsen – tussen Hong Kong en het vasteland van China stelt in aanmerking komende fondsen uit het vasteland en Hong Kong in staat om te worden verdeeld op elkaars markten.

Verbod

China heeft in 2021 bitcoin mining en buitenlandse cryptobeurzen verboden. Echter, ondanks een algeheel verbod op crypto-gerelateerde bedrijven en diensten, hebben Chinese rechtbanken BTC in verschillende jurisdicties als legaal eigendom beschouwd. Je mag het dus wel bezitten.


The post Bitcoin ETF’s voor beleggers in China? Hong Kong kan uitkomst bieden appeared first on Bitcoinmagazine.nl.