Bitcoin ETF’s slokken twee maanden aan mining voorraad op in slechts één week

Aanbieders van bitcoin exchande traded funds (ETF’s) hebben ruim 25.000 bitcoin gekocht in de eerste week van juni. Dat blijkt uit cijfers die Hodl15Capital heeft verzameld.

ETF’s slokken twee maanden aan mining voorraad op

Sinds juni is er weer sprake van een flinke instroom in Amerikaanse Bitcoin ETF’s. Dat heeft een behoorlijke impact op prijsvorming van de bitcoin spot prijs. In de eerste volledige handelsweek van juni verwierven Amerikaanse Bitcoin ETF’s 25.729 Bitcoin, wat gelijk staat aan ongeveer $1,83 miljard. Deze aankopen vertegenwoordigen ongeveer acht keer het aantal nieuwe bitcoins dat in dezelfde periode is gemijnd.

Het aantal bitcoins dat in deze week alleen is gekocht, was bijna net zoveel als het totaal dat in mei is gemined(29.592 BTC). Het is voor ETF-aanbieders die de grootste inkoopweek sinds medio maart toen Bitcoin zijn hoogste punt ooit van $73.679 bereikte.

 

De 25.729 BTC die door de ETF’s in één week is gekocht, komt overeen met ongeveer twee maanden aan miningproductie. En heeft impact op de marktverhoudingen van vraag en aanbod. Want deze ETF-aanbieders halen dus aanbod weg van de markt. Zodra de vraag gelijk blijft of zelfs stijgt bij afnemend aanbod, dan stijgt de prijs van een goed.

Totale instroom

Sinds hun lancering in januari hebben de 11 Amerikaanse Bitcoin ETF’s netto-instroom van $15,69 miljard gezien. Ondanks $17,93 miljard aan netto-uitstroom van het Grayscale-fonds. Het totale beheerd vermogen (AUM) voor deze ETF’s is nu ongeveer $61 miljard. De instroom naar deze ETF’s dreef de prijs op tot $71.093 op 5 juni, het hoogste prijsniveau sinds 21 mei.

Met name het narratief van bitcoin als “digitaal goud” helpt traditionele beleggers om in bitcoin te stappen. Ook het narratief van een digitaal schaars goed wat bitcoin met een maximale cap van 21 miljoen BTC, helpt bij deze beslissing. Daarnaast zijn ETF’s dagelijks te verhandelen in tegenstelling tot andere fondsen.

Ondanks dat ze pas vijf maanden op de markt zijn, bedragen de beheerde activa van Bitcoin ETF’s al ongeveer 60% van die van de goud ETF’s in de VS. Terwijl die producten al twee decennia bestaan.


The post Bitcoin ETF’s slokken twee maanden aan mining voorraad op in slechts één week appeared first on Bitcoinmagazine.nl.