Bitcoin ETF’s kopen maandvoorraad op in 1 week, aanbodschok op komst?

De Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben vorige week, net als een week eerder, een grote slag geslagen. De fondsen hebben voor de tweede handelsweek op rij iedere handelsdag instromen gezien. Sterker nog, de fondsen hebben vorige week hun beste week in meer dan twee maanden beleefd.

De fondsen hebben flink meer bitcoins opgekocht dan dat er vorige week in omloop is gebracht. Vanuit het economische principe van vraag en aanbod zou dit de prijs van bitcoin op termijn enorm kunnen verhogen.

ETF’s kopen meer dan 15.000 bitcoins

De in januari op de markt gebrachte bitcoin beursfondsen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Na enkele rode weken achterelkaar hebben de fondsen vorige week voor de tweede week op rij een overtuigende instroom gezien. 

Met tien achtereenvolgende positieve handelsdagen zijn de ETF’s bezig aan een indrukwekkende reeks. Het markeert zelfs de op een na beste handelsreeks sinds de massa-lancering in januari. Het record staat op 16 groene handelsdagen op rij dat eind januari werd behaald.

Vorige week hebben alle bitcoin ETF’s tezamen een totaal van 1,05 miljard dollar aan kapitaal verwelkomt, zo laat data van Farside Investors zien. HODL15Capital liet op socialmediaplatform X weten dat de ETF’s vorige week hiermee een totaal van 15.421 bitcoins hebben gekocht.

Hiermee is het aantal nieuw gecreëerde bitcoins flink overklast. Sinds de Bitcoin halving, wat de block reward voor miners heeft gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC, worden er iedere dag gemiddeld 450 bitcoins in circulatie gebracht. Dit betekent dat de Amerikaanse ETF’s vorige week een volledige maandvoorraad aan bitcoins hebben opgekocht.

Het is bovendien niet de eerste week dat dit het geval is. Dit suggereert een mogelijke aanbodschok, omdat de vraag van de ETF’s het aanbod van nieuw gecreëerde Bitcoin overtreft. Als deze trend zich doorzet, kan dit leiden tot een beperkte beschikbaarheid van bitcoin op de markt. Op den duur kan dit de prijs van bitcoin opdrijven door het verhoogde tekort van beschikbare munten. 

Succes BTC ETF’s

HODL15Capital liet zijn 58.000 volgers tevens weten dat de bitcoin ETF’s in vier maanden tijd gezamenlijk 234.000 bitcoins hebben gekocht. Dit weerspiegelt meer dan 1 procent van de maximale hoeveelheid bitcoins die ooit zullen bestaan (21 miljoen stuks).

Het laat het immense succes van de fondsen zien. Echter, het is natuurlijk onzeker of de fondsen daadwerkelijk in staat zullen zijn om deze resultaten over een langere tijd vast te houden. 

Vooralsnog heeft de ETF-lancering de vraag naar het decentrale activum in ieder geval een enorme boost gegeven. Gecombineerd met de recente Bitcoin halving, waardoor de toevoer van nieuwe bitcoins gehalveerd is, lijkt een verdere koersopmars waarschijnlijk. 

Er zijn echter nog veel meer factoren die de vraagzijde van bitcoin beïnvloeden, en dus is het allerminst een zekerheid dat de koers tot nieuwe hoogtes zal stijgen. Er beloven in ieder geval interessante tijden aan te breken voor bitcoin en de rest van de cryptomarkt.


The post Bitcoin ETF’s kopen maandvoorraad op in 1 week, aanbodschok op komst? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.