Bitcoin en Goud Synchroon in 2023: Fidelity Onderzoekt de Explosieve Correlatie

In een recent rapport van vermogensbeheerder Fidelity werd onthuld dat er in 2023 een opmerkelijke toename is geweest in de correlatie tussen Bitcoin en goud. Deze ontwikkeling markeert een verschuiving van de eerdere trend van Bitcoin, waarbij er een omgekeerde relatie was met rentetarieven. Laten we eens kijken hoe deze correlatie eruit ziet, en wat de redenen zijn voor beide stijgingen.

Toenemend verband tussen Bitcoin en goud

Historisch gezien waren Bitcoin en goud niet nauw gecorreleerd. Echter, uit de analyse van Fidelity blijkt dat beide activa in 2023 zijn gestegen ondanks de wereldwijde stijging van de rentetarieven, die doorgaans de vraag naar risicovollere activa zoals Bitcoin vermindert. Deze ontkoppeling van traditioneel marktgedrag is aanzienlijk, zoals Fidelity opmerkt: “dit afgelopen jaar zagen we een volledige ontkoppeling van deze relatie terwijl de reële rentetarieven bleven stijgen, met Bitcoin die niet alleen stabiel bleef, maar vervolgens steeg.” Interessant is dat goud vergelijkbare patronen vertoonde.

Redenen voor toenemend verband

Fidelity speculeert dat deze toegenomen correlatie te wijten kan zijn aan verschillende factoren, waaronder zorgen over het groeiende fiscale tekort van de Verenigde Staten of verwachtingen van een verandering in rentetarieven. Een andere theorie is dat zowel Bitcoin als goud reageren op bredere marktdynamieken, zoals een mogelijke verkeerde beoordeling van de obligatiemarkt of de anticipatie op verdere schuldfinanciering door de Federal Reserve.

In 2023 had Bitcoin een aanzienlijke waardestijging, met een winst van 156%, terwijl de prestaties van goud in Amerikaanse dollars stegen tot 14,6%. De prestaties van deze activa werden beïnvloed door geopolitieke risico’s en de vraag van centrale banken.

Een belangrijke factor in de prestaties van Bitcoin is de aanscherping van de aanbodomgeving. Fidelity wijst erop dat het percentage langetermijn holders van Bitcoin een recordhoogte van 70% heeft bereikt. Ondanks een aanzienlijke rally in de prijs van Bitcoin, hebben deze langetermijnbeleggers geen winst genomen, wat duidt op een sterk vertrouwen in de toekomst van crypto.


The post Bitcoin en Goud Synchroon in 2023: Fidelity Onderzoekt de Explosieve Correlatie appeared first on Bitcoinmagazine.nl.