Bitcoin en de S&P 500: Is er correlatie tussen de crypto- en aandelenmarkt?

Cryptocurrencies hebben doorgaans weinig verband met traditionele activaklassen zoals de S&P 500 en goud, wat een specifiek risico met zich meebrengt dat kan helpen om de rendementen van een portefeuille te verbeteren. Volgens Glassnode heeft het toevoegen van cryptocurrencies zoals die in de Coinbase Core Index—een index voornamelijk bestaande uit bitcoin (70,9%) en ether (21,9%)—aan traditionele portefeuilles zowel de absolute als de risico-aangepaste rendementen over tijd verhoogd.

Sterke prestaties van cryptocurrencies in het eerste kwartaal van 2024

In het eerste kwartaal van 2024 was er een sterke prestatie in de cryptomarkt. De totale marktkapitalisatie, inclusief BTC, ETH, altcoins en stablecoins, steeg met 63%. Deze groei werd gedreven door grote winsten in cryptocurrencies zoals BTC en ETF, samen met een toename in de uitgifte van stablecoins.

Bitcoin zelf behaalde een rendement van 69% in dit kwartaal, wat beter was dan de meeste traditionele activaklassen, zoals blijkt uit een gezamenlijk rapport van Coinbase en Glassnode.

Lage correlatie van bitcoin met traditionele financiële activa

Ondanks de introductie van Bitcoin ETF’s, wat sommigen dachten dat zou leiden tot een sterkere correlatie met traditionele financiële activa, blijft de correlatie minimaal. Dit wordt geïllustreerd door de lage correlatiecoëfficiënt van bitcoin met de S&P 500 van 0,11 en de negatieve correlatie met de DXY-index en goud.

Echter, de correlatie tussen bitcoin en traditionele aandelenmarkten zoals de S&P 500 en Nasdaq is de laatste jaren licht gestegen, tot 0,41 over de laatste vijf jaar. Onderzoek van Tastylive merkt op dat deze correlatie duidelijker wordt tijdens grote prijsbewegingen van bitcoin—stijgingen boven de 5% of dalingen onder de -5%. Op zulke dagen toont de S&P 500 een hogere volatiliteit met gemiddelde veranderingen van respectievelijk 0,42% en -0,67%.

Deze toenemende correlatie kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder veranderingen in inflatie en het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, die recentelijk voorwaarden hebben gecreëerd die gunstig zijn voor risicovolle handelsstrategieën.

Deze omstandigheden hebben geleid tot gesynchroniseerde bewegingen in zowel bitcoin als de S&P 500, wat reflecteert op gelijktijdige koop- en verkoopbeslissingen door institutionele en retail beleggers.


The post Bitcoin en de S&P 500: Is er correlatie tussen de crypto- en aandelenmarkt? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.