Bitcoin en belastingen: 1 januari 2024 als peildatum

Het is 2024 en dat betekent dat het tijd is voor een screenshot van de waarde van je portfolio. De belastingdienst verlangt namelijk dat je netjes je bitcoin (BTC) opgeeft. 1 januari is de peildatum voor jouw cryptobezit en de belasting die je erover moet betalen.

Let op: dit gaat over belastingaangifte in Nederland.

Als je al wat langer in bitcoin zit, herinner je het misschien nog wel: maak op 1 januari even een screenshotje of snapshot van jouw portfolio. Je gaat dit namelijk in maart 2025 nodig hebben.

Ja je leest het goed: over anderhalf jaar. Dan moet je namelijk de belastingaangifte voor 2024 doen, het jaar dat nu net is begonnen.

Voor de aangifte die je in 2025 doet (over het jaar 2024), gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je (crypto)vermogen op de peildatum 1 januari 2024. Het is goed om dus even een overzichtje te hebben van jouw cryptobezit.

Een tip is om een screenshot te maken van jouw portfolio (in een mobiele app zoals Blockfolio), maar je kunt natuurlijk ook met de historische prijzen van CoinMarketCap erbij pakken (in combinatie met een snapshot van je portfolio) om te kijken hoeveel geld je in cryptovaluta hebt zitten. Op de Nederlandse website peildatum.nl, die voor dit jaar (nog) niet is bijgewerkt.

Tip: Je kunt achteraf altijd nog de gunstigste prijs pakken op 1 januari. De bewijslast voor het bedrag dat je opgeeft ligt altijd bij jezelf.

Lees meer inzichten over bitcoin en belastingen in het Bitcoin Focus Magazine! In een speciaal stuk worden vijf vragen over belastingen beantwoord.

Gelukkig nieuwjaar!


The post Bitcoin en belastingen: 1 januari 2024 als peildatum appeared first on Bitcoinmagazine.nl.