Bitcoin daalt ineens met 7%, $660 miljoen aan hefboomposities geliquideerd

De prijs van bitcoin daalde tijdens een hectische dag flink. Binnen enkele uren daalde de koers van $72.000 naar $66.500, waarmee het 7,5% inleverde. Door de daling zijn er de afgelopen 24 uur ruim $661 miljoen aan posities geliquideerd, waardoor bijna 200.000 handelaren zijn getroffen.

Bitcoin steeg lichtelijk terug naar het niveau rond de $68.000. De prijs staat momenteel 8,3% lager dan het hoogste punt ooit. Op 14 maart was dit namelijk nog $73.737.

De overgrote meerderheid van de liquidaties, maar liefst 80%, waren longposities. Door de scherpe daling werden er dus $525,2 miljoen aan longs geliquideerd in het afgelopen etmaal. De liquidaties van shortposities bedroegen in totaal $136,5 miljoen.

Met een shortpositie maak je (extra) winst als de koers daalt, en met een long positie kun je (extra) profiteren van prijsstijgingen. Maar tegelijkertijd geldt: je kunt je inleg verliezen als de prijs het tegenovergestelde doet van wat jij verwacht.

Analisten kijken naar de ETF’s en een trendverandering die daar plaatsvindt. Pav Hundal, analist van de Australische Swyft, vertelt dat de correctie kan vervolgen tot $60.000 of $50.000 als de volumes van exchange-traded fund (ETF) blijven dalen.

“Veel beleggers maken zich zorgen over de recente inflatiecijfers, en als er sprake is van een aanhoudende daling van de ETF-volumes, verwachten we een aanzienlijke correctie. Wat zorgwekkend is, is dat de inflow van bitcoin ETF’s gisteren met 48% daalden ten opzichte van hun 14-daagse gemiddelde.”

De totale instroom van nieuw geld in de bitcoin ETF’s bedroeg op 14 maart slechts $133 miljoen, het laagste aantal deze maand.

Deze prijsdaling van vandaag heeft ook het grootste deel van de opgebouwde Open Interest (OI) op de derivatenmarkten weggevaagd. De economische cijfers in de Verenigde Staten helpen ook niet mee. De Fresh Producer Price Index (PPI) was hoger dan verwacht, waardoor er mogelijk langere tijd hoge rentetarieven door de Federal Reserve worden aangehouden.

Ook de aandelenmarkten in Azië lieten verval zien, nadat de Amerikaanse economische cijfers de hoop op lagere rentes de grond in hadden geboord.


The post Bitcoin daalt ineens met 7%, $660 miljoen aan hefboomposities geliquideerd appeared first on Bitcoinmagazine.nl.