Bitcoin bereikt all-time high in Japan

Fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar, de Japanse yen, maar ook de euro zwemen allemaal in het luchtledige. Ze zijn niet gedekt door bijvoorbeeld goud, waardoor hun waarde constant van elkaar verschillen.

Daar waar bitcoin in het dollarpaar nog tientallen procenten van de all-time high van 2021 afstaat, is dat in Japan niet het geval. Als je bitcoin in het dollarpaar vergelijkt met bitcoin in het yen-paar vergelijkt, zie je dat de Japanse valuta een zwaar jaar achter de rug hebt.

Maandag bereikte bitcoin een nieuw record van 7,9 miljoen yen op de in Tokio gevestigde cryptobeurs bitFLYER. Daarentegen staat de in dollars uitgedrukte bitcoinprijs nu rond de $52.000, wat nog steeds 32% minder dan de recordhoogte van $69.000 uit november 2021.

Het prijsverschil laat de druk zien die er op de Japanse yen staat, als gevolg van de aanhoudende liquidity easing door de Bank of Japan (BOJ) en de oplevende inflatie.

Terwijl de Federal Reserve en andere centrale banken in 2022 en 2023 de rente agressief verhoogden om de inflatie te beteugelen, hield de BOJ de rente op nul en ging door met het drukken van enorm veel fiatgeld.

Onderstaande grafiek laat met de gele lijn de bitcoinprijs in Japan zien. De blauwe, oranje en paarse lijn zijn de koersen in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten. Die zijn ook hard op weg naar recordhoogten, maar hebben deze mijlpaal toch nog niet bereikt.


The post Bitcoin bereikt all-time high in Japan appeared first on Bitcoinmagazine.nl.