Binance moet $4,3 miljard betalen, ex-CEO moet paspoorten inleveren van aanklager

Binance heeft een schikking van $4,3 miljard bereikt met de Amerikaanse autoriteiten. Dit komt na beschuldigingen van het niet naleven van antiwitwaswetten en sanctieregels. Changpeng “CZ” Zhao, de oprichter van Binance, heeft toegegeven niet te hebben voldaan aan de vereiste antiwitwasprogramma’s en treedt af als CEO. Hij zal persoonlijk $50 miljoen betalen als deel van de schikking.

Daarnaast zal Binance $1,8 miljard aan boetes betalen en eigendommen ter waarde van $2,5 miljard overdragen​​​​. Dat meldt Bloomberg.

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland en minister van Financiën Janet Yellen benadrukten dat dit een duidelijk signaal is dat de VS serieuze actie onderneemt tegen bedrijven die de wet overtreden. De boetes bestaan uit betalingen aan verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen, inclusief meer dan $3,4 miljard aan het Financial Crimes Enforcement Network en ongeveer $1 miljard aan het Office of Foreign Assets Control​​.

De aanklachten tegen Binance en CZ zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten, die ontdekten dat Binance bewust heeft nagelaten de vereiste antiwitwascontroles te implementeren, wat leidde tot ongeoorloofde transacties tussen Amerikaanse gebruikers en gebruikers in landen onder sancties​​.

Deze schikking onderstreept de vastberadenheid van de Amerikaanse overheid om regelgeving in de cryptocurrency-sector af te dwingen. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) merkte op dat de acties van Binance de basisprincipes van veilige en solide financiële markten ondermijnden door het ontwijken van fundamentele verplichtingen die gelden voor beurzen​​.

CZ

Naast de schikking worden er ook strikte reisbeperkingen opgelegd aan”CZ”. De Amerikaanse aanklagers hebben verzocht dat CZ alle paspoorten inlevert voorafgaand aan zijn veroordeling, waaronder zijn Canadese paspoort en “alle andere huidige en verlopen paspoorten en reisdocumenten”. Deze maatregel is bedoeld om te voorkomen dat hij het land verlaat. CZ’s advocaten worden verwacht zich tegen deze motie te verzetten.

De Amerikaanse officier van justitie, Tessa Gorman, heeft aanvullende reisbeperkingen voorgesteld voor CZ, waarbij hij verplicht is binnen de continentale VS te blijven tot zijn veroordelingshoorzitting op 30 april. Hij moet ook drie dagen van tevoren kennisgeven van elke reis, zodat de regering bezwaar kan maken.

Dit volgt nadat CZ schuld heeft bekend aan het niet handhaven van een effectief antiwitwasprogramma bij Binance en is sinds de aanklacht op borgtocht vrij na een betaling van $175 miljoen​​​​.

 


The post Binance moet $4,3 miljard betalen, ex-CEO moet paspoorten inleveren van aanklager appeared first on Bitcoinmagazine.nl.