Binance en rechtszaken: wat is er aan de hand?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft dit jaar al verschillende aanklachten ingediend tegen Binance Holdings Ltd. (bekend als Binance), ‘s werelds grootste cryptohandelplatform, de Amerikaanse tak BAM Trading Services Inc. (BAM Trading) en hun oprichter Changpeng Zhao. De aanklachten betreffen een reeks overtredingen van de effectenwetgeving.

Dit resulteerde deze maand in het opstappen van directeur en medeoprichter CZ. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

De SEC beschuldigt Zhao en Binance van het opzettelijk omzeilen van hun eigen controles om Amerikaanse klanten stiekem te laten handelen op het Binance.com-platform. Tegelijkertijd beweerden zij dat Amerikaanse klanten hier niet konden handelen. De SEC stelt verder dat Zhao en Binance Binance.US opgezet hebben als een onafhankelijk handelsplatform voor Amerikaanse investeerders, terwijl ze in werkelijkheid achter de schermen de controle hielden.

Daarnaast beschuldigt de SEC Zhao en Binance ervan controle uit te oefenen over de activa van klanten op hun platforms. Hierdoor konden ze klantmiddelen vermengen of naar eigen inzicht omleiden, waaronder naar Sigma Chain, een entiteit in eigendom en beheer van Zhao. Ook beweert de SEC dat BAM Trading en BAM Management US Holdings, Inc. (BAM Management) investeerders misleidden over de niet-bestaande handelscontroles op het Binance.US-platform, terwijl Sigma Chain zich bezighield met manipulatieve handel die het handelsvolume van het platform kunstmatig opdreef. Bovendien zouden de beklaagden verborgen hebben gehouden dat ze miljarden dollars aan investeerdersmiddelen vermengden en naar een derde partij, Merit Peak Limited, ook eigendom van Zhao, stuurden.

De SEC stelt verder dat Binance en BAM Trading:

  • Opereren als ongeregistreerde nationale effectenbeurzen, broker-dealers en clearinginstellingen;
  • Hun eigen crypto-assets aanbieden en verkopen zonder registratie, waaronder de zogenaamde exchange token BNB, de stablecoin Binance USD (BUSD), bepaalde crypto-leningproducten en een staking-as-a-service-programma;
  • Zhao is verantwoordelijk als beheerspersoon voor de overtredingen van Binance en BAM Trading.

Gary Gensler, voorzitter van de SEC, zei: “Met dertien aanklachten beschuldigen we Zhao en de Binance-entiteiten van een uitgebreid web van bedrog, belangenconflicten, gebrek aan openbaarmaking en berekend ontwijken van de wet.” De SEC benadrukt dat het publiek voorzichtig moet zijn met het investeren van hun zuurverdiende middelen in of via deze onwettige platforms.

Gurbir S. Grewal, directeur van de SEC’s Division of Enforcement, voegde toe: “We beschuldigen Zhao en de Binance-entiteiten niet alleen van het kennen van de regels, maar ook van het bewust ontwijken ervan en het blootstellen van hun klanten en investeerders aan risico’s, alles in een poging hun eigen winst te maximaliseren.”

De aanklacht van de SEC, ingediend bij de Amerikaanse rechtbank voor het District of Columbia, stelt dat Binance.com en Binance.US, onder controle van Zhao, sinds ten minste juli 2017 hebben gefunctioneerd als beurzen, brokers, dealers en clearinginstellingen. Hieruit blijkt de ernst van de aanklachten en het potentieel ingrijpende gevolgen voor de crypto-industrie.


The post Binance en rechtszaken: wat is er aan de hand? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.