Bijna 50% meer meldingen van verdachte cryptotransacties in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse autoriteiten ontvingen vorig jaar 48,8% meer meldingen van verdachte transacties dan in 2022. De Financial Intelligence Unit deelt woensdag in een rapport specifiek dat deze meldingen van zogenoemde cryptocurrency service providers komen.

Zuid-Korea

In 2023 zijn in het Aziatische land 16.076 gevallen gerapporteerd van cryptotransacties waarvan vermoed werd dat ze betrokken waren bij bijvoorbeeld het witwassen van geld, marktmanipulatie of illegale drugshandel. De FIU legde uit dat het hogere aantal het gevolg is van “actieve communicatie met lokale bedrijven om dergelijke meldingen aan te moedigen”.

De financiële toezichthouder voegt eraan toe dat het aantal gevallen van vermoedelijke crypto-misdaad op jaarbasis met 90% is toegenomen. Het gaat daarbij om gevallen die voor nader onderzoek zijn overgedragen aan wetshandhavingsinstanties.

De FIU wil een nieuw systeem opzetten dat verdachte transacties met virtuele activa onmiddellijk kan detecteren. Dit systeem moet in maart van dit jaar afgerond zijn.

Ondertussen deelt het Koreaanse douanekantoor dat bij ongeveer 88% van de illegale transacties specifiek “virtuele activa” betrokken waren. Ze noemen onder andere belastingontduiking als een van de redenen. De douaneautoriteit heeft onlangs een nieuw team gevormd dat zich hiermee bezighoudt.

Vorige week waarschuwde de Financial Services Commission, de belangrijkste financiële toezichthouder van het land, ook al dat cryptocriminelen die illegale markthandelingen plegen, strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Er is daarbij gedreigd met levenslange gevangenisstraf. De nieuwe wet hiervoor gaat op 19 juli van kracht.


The post Bijna 50% meer meldingen van verdachte cryptotransacties in Zuid-Korea appeared first on Bitcoinmagazine.nl.