Bijna 2 miljoen Nederlanders investeren in cryptocurrency, aangetrokken door recente prijsstijgingen

Uit onderzoek van Multiscope uit 2023 blijkt: bijna 2 miljoen Nederlanders, 14% van de bevolking, bezitten cryptocurrency. Volgens het onderzoeksbureau zijn er sinds de vorige peiling uit 2018 ruim één miljoen bezitters bijgekomen. Dat is ook deels toe te schrijven aan de bullmarkt van 2021 tijdens de coronatijd en ook de huidige rally werkt zeker mee.

Bitcoin populairst

Van de 1,9 miljoen Nederlandse cryptobeleggers is 70% man, met een sterke vertegenwoordiging in de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar. Deze beleggers zijn bovendien hoger opgeleid.

Bitcoin domineert onder Nederlandse beleggers, met meer dan 1,2 miljoen bezitters boven de 18 jaar. Het aantal bezitters is echter iets gedaald van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023. Dat komt neer op 8% van de Nederlanders. De top vijf bestaat verder uit ethereum (6%), cardano (4%), ripple (3%) en dogecoin (2%), de munt die door Elon Musk zo gehypet is.

Gemiddelde investering

Uit aanvullend onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 800 cryptobezitters vanaf 16 jaar blijkt: de gemiddelde crypto-investering in Nederland ligt onder de 1.000 euro.  In dit consumentenonderzoek komt naar voren dat de meeste bezitters tussen de 25 en 45 jaar zijn en dat de meerderheid man is. Investeringen boven de 10.000 euro komen nauwelijks voor.

  • Jongeren (16-24 jaar) nemen meer financiële risico’s met crypto, wat tot geldproblemen leidt bij plotse marktdalingen.
  • Bij de cryptobezitters tussen 45 t/m 54 jaar is er minder risico.
  • Dit risico manifesteert zich in een grotere bereidheid om met hefbomen (leverage) te beleggen. 1 op de 5 jongeren zou hier weleens gebruik van maken, gemiddeld over alle leeftijdsgroepen gaat het om 1 op de 10.

Uit het eerder genoemde onderzoek van Multiscope blijkt dat het merendeel de betaal – of spaarrekening gebruikt om crypto’s aan te schaffen. Vrouwen gebruiken relatief meer de spaarrekening. Slechts 2 procent van de ondervraagden gebruikt geleend geld om cryptomunten te kopen.

Hoe reageert men op de huidige prijsstijging?

De recente snelle stijging van bitcoin naar een nieuwe piek van ruim 67.000 euro verraste vele beleggers, zo blijkt uit de recente update van de Cryptovaluta Monitor van Multiscope. Het onderzoeksbureau heeft hiervoor ruim vierduizend Nederlanders ondervraagd.

85% van de beleggers houdt crypto voor de lange termijn, ondanks historische waardecorrecties tot 80%. In het onderzoek voorspelde 72 procent van de cryptobezitters dat bitcoin de komende vijf jaar gaat stijgen. Gemiddeld ging men uit van een koersstijging van maar liefst 75%. Maar bitcoin heeft sinds juni 2023 een stijging van maar liefst 140% gerealiseerd, uitgaande van 25.000 euro in juni 2023 en 60.000 euro in maart 2024.

Gewenst rendement: 735%

Uit het onderzoek van Multiscope blijkt verder dat ruim twee derde (67%) van de cryptobezitters van plan is hun cryptovaluta zo lang mogelijk aan te houden zonder specifiek uitstapmoment. In 2022 lag dat percentage nog op 75%.

De overige 33% van de cryptobezitters verkoopt zijn crypto’s bij een gemiddeld rendement van maar liefst 735%. In 2022 wilde men nog een rendement van ruim 1.000% realiseren voordat men uitstapt. Het verschilt per leeftijdsgroep hoe er met de beleggingsportefeuille wordt omgegaan.

  • De jongeren (18 tot 34 jaar) verkopen hun portefeuille bij een gemiddeld rendement van 177%
  • Terwijl 35- tot 49-jarigen dit pas doen bij een rendement van 1.515%. Deze laatste groep wenst hiermee veruit het hoogste rendement.
  • 50-plussers streven naar een rendement van 775%.

De onderzoekers trekken de conclusie dat 85% langetermijnbezitters van cryptomunten zijn en lang vasthouden aan hun bezit. Ze sparen cryptocurrency’s om langetermijnrendement te maken. Een relatief kleine groep (10%) ziet cryptomunten als een toekomstig betaalmiddel. Circa vijf procent is te karakteriseren als een handelaar, ze handelen dagelijks om rendement te maken.

Uit de diverse onderzoeken kunnen we concluderen bitcoin en cryptomunten een blijvertje zijn in het Nederlandse beleggerslandschap. Bitcoin is here to stay.

Wereldwijd 580 miljoen mensen

Wat zijn de aantallen wereldwijd? Volgens Crypto.com bezitten wereldwijd minstens 580 miljoen mensen cryptovaluta, onderstreept door de groeiende institutionalisering. In Europa zijn crypto’s per 2024 gereguleerde assets, in Amerika zijn sinds januari dit jaar bitcoinfondsen (exchange traded funds, ETF”s) te koop, die gretig aftrek vinden bij grote vermogensbeheerders zoals Blackrock en Fidelity. Tegelijkertijd blijven protocollen zoals bitcoin en ethereum technologisch stappen zetten in hun ontwikkeling.

Overweeg, gewapend met de laatste inzichten uit de Nederlandse cryptomarkt, om nu te handelen. Of jouw doel nu is om te starten met beleggen, je bestaande portfolio uit te breiden, of gewoon up-to-date te blijven met de nieuwste trends in crypto, alles begint bij educatie en informatie. Verken onze uitgebreide gidsen, volg onze socials of bespreek je plannen met bekende of adviseurs.

Bitcoin halving

Lees ook onze pagina met alle ins & outs over de aankomende bitcoin halving!


The post Bijna 2 miljoen Nederlanders investeren in cryptocurrency, aangetrokken door recente prijsstijgingen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.