Belegger verliest $70 miljoen aan Bitcoin door grote fout

Een verdrietige belegger is meer dan 1.000 bitcoin verloren. Hij is beroofd van maar liefst 1.155 Wrapped Bitcoin (WBTC), wat neerkomt op een verlies van ongeveer 71 miljoen dollar. Het incident vond plaats toen de belegger besloot een nieuw Ethereum-adres aan te maken en daar een initiële storting van 0,05 ETH op deed. Daarna werd de verzender echter flink beetgenomen.

De aanval onderscheidt zich door het slimme gebruik van een gemeenschappelijke interface-eigenschap van vele digitale wallets. Het verkorten van lange adressen door de middelste cijfers te vervangen met puntjes, zoals “0xd9A1…3a91”. Deze visuele simplificatie, hoewel nuttig voor de gebruiksvriendelijkheid, opende de deur voor fraude. Een oplichter maakte hier gretig gebruik van.

Nauwelijks enkele uren na het aanmaken van het echte adres, maakte een oplichter een vals adres aan dat qua zichtbare cijfers sprekend leek op het adres van het slachtoffer. Het valse adres, dat ook begon met “0xd9A1” en eindigde op “3a91”, ontving vervolgens een overboeking van 0 ETH van de oplichter zelf, puur om het in de transactiehistorie van het slachtoffer te laten verschijnen.

Toen de tijd kwam om een aanzienlijke hoeveelheid WBTC te verplaatsen, selecteerde de belegger per ongeluk het frauduleuze adres vanuit zijn transactiegeschiedenis, misleid door de visuele overeenkomsten. Het resultaat was dat de WBTC terechtkwam bij de fraudeur in plaats van op het beoogde nieuwe adres van de belegger.

Dit kostbare voorval onderstreept de noodzaak voor meer aandacht en zorgvuldigheid bij het uitvoeren van transacties. Het laat ook zien dat oplichters op tal van manieren bezig zijn om je geld te stelen. Controleer altijd de volledige adressen waarnaar je geld stuurt, ook als je een testtransactie hebt gedaan.


The post Belegger verliest $70 miljoen aan Bitcoin door grote fout appeared first on Bitcoinmagazine.nl.