Belastinginkomsten Indonesië uit cryptotransacties daalt met 62%

Het Indonesische ministerie van Financiën deelt dat de totale belastinginkomsten uit cryptovaluta in 2023 zo’n 467 miljoen roepia bedroegen. Omgerekend komt dat neer op $31,7 miljoen.

De belastinginkomsten van het land daalden vorig jaar met 62% vergeleken met de gedeeltelijke inningsperiode in 2022, het belastingregime tot aan mei 2022. Dat was het jaar waarin deze belastingen waren ingevoerd.

Crypto-transacties in Indonesië zijn onderworpen aan dubbele belasting: zowel aan een inkomstenbelasting van 0,1% en ook een omzetbelasting (btw) van 0,11%. Bovendien moeten lokale cryptobeurzen ongeveer 0,04% belasting bijdragen aan de nationale cryptobeurs.

Tegelijkertijd steeg bitcoin in het afgelopen kalenderjaar met 159%. Ondanks deze flinke prijsstijging, komt er dus toch minder belastinggeld in de kas van de overheid. Er is overigens ook een daling van 51% te zien in de crypto-transactievolumes.

Cryptobeurzen uit het Aziatische land protesteerden tegen de hoge belastingtarieven. Ze geven het de schuld van de lagere inkomsten, omdat gebruikers op zoek zijn naar alternatieven. Ze stellen voor om alleen inkomstenbelasting af te dragen, en niet ook nog eens BTW.

Vorige maand benadrukte de prominente Indonesische beurs INDODAX dat de totale belastingen op cryptotransacties in het land vaak hoger zijn dan de handelskosten. Dit roept de angst op dat gebruikers overstappen naar buitenlandse of illegale exchanges voor goedkopere transacties.


The post Belastinginkomsten Indonesië uit cryptotransacties daalt met 62% appeared first on Bitcoinmagazine.nl.