Bekende economen sparren: Kan bitcoin goud vervangen als inflatie hedge?

In een debat op YouTube, gesponsord door ZeroHedge, discussieerden bekende figuren uit de financiële sector over de vraag of bitcoin en goud goede beschermingen zijn tegen inflatie. Anthony Scaramucci van SkyBridge Capital en Peter Schiff, een bekende bitcoin-criticus, leidden het gesprek. Erik Voorhees, CEO van ShapeShift, en Nouriel Roubini, een economieprofessor aan de NYU, namen ook deel. De kern van het debat was of bitcoin even goed of zelfs beter dan goud kan dienen als een betrouwbare waardeopslag tijdens inflatoire perioden.

Peter Schiff bekritiseert de functionaliteit van bitcoin

Peter Schiff opende het debat met kritiek op de functionaliteit van bitcoin als valuta. Hij wees op de langzame transactiesnelheid en hoge kosten, die volgens hem het dagelijks gebruik belemmeren. Schiff betoogde dat bitcoin onterecht “digitaal goud” wordt genoemd, omdat het, in tegenstelling tot goud, geen tastbare nuttigheid en intrinsieke waarde heeft, wat volgens hem essentieel is om op lange termijn waarde te behouden.

Anthony Scaramucci verdedigt het potentieel van bitcoin

Anthony Scaramucci verdedigde bitcoin door te wijzen op de vaste voorraad en het potentieel voor langetermijnwaardeopslag, vergelijkbaar met goud. Hij erkende dat goud industriële toepassingen heeft, maar dat deze slechts een klein deel van zijn waarde uitmaken. Bitcoin heeft volgens hem ook deze eigenschap van waardeopslag, met extra voordelen zoals draagbaarheid en toenemende acceptatie, wat zijn positie in de loop van de tijd kan versterken.

Scaramucci benadrukte ook de unieke kenmerken van bitcoin als digitaal activum. Hij beschreef het als inherent deflatoir, net als goud, maar met het voordeel dat het mobieler en overdraagbaarder is. Hij voorzag een toekomst waarin bitcoin veel gebruikt zou kunnen worden in de financiële markten vanwege de groei van de acceptatie.

Schiff en Scaramucci over de economische impact van digitale valuta’s

In tegenstelling tot Scaramucci’s optimisme, herhaalde Schiff dat de waarde van bitcoin vooral speculatief is en het de fysieke eigenschappen mist die goud zijn blijvende waarde en nut geven. Deze scepsis ten opzichte van bitcoin is onderdeel van een bredere wantrouwen die sommige investeerders hebben tegenover digitale valuta’s als levensvatbare langetermijninvesteringen.


The post Bekende economen sparren: Kan bitcoin goud vervangen als inflatie hedge? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.