Autoriteiten in Nigeria laten enkele aanklachten tegen Binance topman vallen

Nigeriaanse autoriteiten hebben enkele aanklachten tegen de vastgezette Binance-executive Tigran Gambaryan laten vallen, aldus een woordvoerder van de familie op 14 juni. De Federal Inland Revenue Service (FIRS) heeft de belastingaanklachten tegen zowel Gambaryan als mede-Binance-executive Nadeem Anjarwalla ingetrokken. Desondanks blijven beide directeuren geconfronteerd met beschuldigingen van witwassen door de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission (EFCC). De zaak zal worden voortgezet op 20 juni.

Een woordvoerder van de familie Gambaryan noemde de aanklachten “vals” en stelde dat het intrekken van de belastingaanklachten door FIRS aantoont dat de aanklachten nooit hadden moeten worden ingediend.

Gambaryan’s gezondheid kwam ook aan bod in de laatste update, nadat de Binance-executive op 23 mei in de rechtszaal in elkaar was gezakt vanwege malaria. Vertegenwoordigers van de familie van Gambaryan beweren dat zijn gezondheid sinds het incident verder is verslechterd en dat hij nu aan longontsteking lijdt. Daarnaast zouden de gevangenisautoriteiten weigeren transparantie te bieden over zijn welzijn. Hoewel rechter Emeka Nwite een bevel heeft uitgevaardigd om Tigran onmiddellijk naar het ziekenhuis te brengen, duurde het 11 dagen voordat de gevangenisautoriteiten hem voor een kort onderzoek naar het ziekenhuis brachten. De resultaten van dit onderzoek worden niet vrijgegeven aan zijn familie, advocaten of de Amerikaanse ambassade.

Reactie van Binance

Binance gaf een aparte verklaring uit, waarin FIRS werd geprezen voor hun “ijver en professionaliteit.” Woordvoerders van de beurs benadrukten dat het besluit om de aanklachten in te trekken bevestigt dat “Tigran geen besluitvormer is bij Binance en niet vastgehouden hoeft te worden om problemen met de Nigeriaanse overheid op te lossen.” De verklaring eindigde met: “We wachten op de uitspraak van de rechtbank om Tigran volledig uit deze zaak te ontslaan.”

Achtergrond

Gambaryan en Anjarwalla werden in februari gearresteerd door Nigeriaanse autoriteiten op verdenking van witwassen en belastingontduiking in samenwerking met Binance, ondanks dat het bedrijf had ingestemd met vertrek uit het Afrikaanse land. In maart ontsnapte Anjarwalla uit Nigeriaanse hechtenis en gebruikte zijn Keniaanse paspoort om naar Kenia te vluchten, waar hij later werd gearresteerd en waar hij mogelijk wordt uitgeleverd aan Nigeria.

Steun vanuit de Verenigde Staten

Amerikaanse wetgevers hebben onlangs een brief geschreven aan het ministerie van Buitenlandse Zakenen de presidentiële gezant voor gijzelingszaken Roger D. Carstens. Daarin vragen ze aandacht voor de gevangenschap van Gambaryan, een voormalige agent van de Internal Revenue Service (IRS) en verklaarden dat hij “onterecht vastgehouden” wordt. Na die brief hebben voormalige federale aanklagers zich bij de oproep aangesloten om Gambaryan vrij te laten, in een brief ondertekend door 108 ex-aanklagers aan het ministerie van Buitenlandse Zaken op 6 juni.

Binance in Nigeria

Binance heeft besloten zijn operaties met de Nigeriaanse naira te beëindigen te midden van toenemende regulatoire druk. De beurs heeft aangekondigd dat gebruikers hun naira-tegoeden zullen moeten omzetten naar Tether (USDT) vanaf 8 maart 2024. Dit besluit komt na beschuldigingen van illegale operaties en belastingontduiking door de Nigeriaanse overheid. De Securities and Exchange Commission van Nigeria had eerder verklaard dat Binance Nigeria niet geregistreerd of gereguleerd was, waardoor zijn operaties illegaal waren. Dit heeft geleid tot bezorgdheid en onzekerheid binnen de Nigeriaanse cryptogemeenschap, waarbij lokale handelaren vrezen voor hun inkomsten en werkgelegenheid​.


The post Autoriteiten in Nigeria laten enkele aanklachten tegen Binance topman vallen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.