Australië verbiedt betalingen met cryptocurrencies en creditcards voor online gokken

De Australische regering heeft het gebruik van creditcards en cryptocurrencies voor online gokken verboden om gokgewoonten in te dammen en te voorkomen dat burgers geld uitgeven dat ze niet hebben.

Nieuwe regels om gokken te beperken

De Interactive Gambling Amendment (Credit and Other Measures) Bill 2023, die op 11 juni van kracht wordt, verbiedt creditcard- en cryptobetalingen voor online gokken. Dit amendement op de Interactive Gambling Act 2001 werd eind 2023 goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Onder de nieuwe regelgeving kunnen online gokplatforms in Australië niet langer betalingen via creditcards of cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum accepteren.

Implementatie en handhaving

De Australische online gokplatforms hadden een overgangsperiode van zes maanden om zich voor te bereiden op de veranderingen. Overtredingen kunnen leiden tot civielrechtelijke boetes tot 234.750 Australische dollar. De Australian Communications and Media Authority (ACMA) is verantwoordelijk voor de handhaving van deze bepalingen.

Minister van Sociale Diensten, Amanda Rishworth, benadrukte dat de regering zich inzet om de schade van online weddenschappen te minimaliseren. Het verbod brengt online platforms op één lijn met fysieke gokgelegenheden, die dergelijke betalingen al verboden.

Reactie van de industrie

Het verbod maakt deel uit van een bredere inspanning om gokken te reguleren. De overheid introduceerde eerder al verplichte voorafgaande verificatie voor alle online gokklanten en lanceerde het BetStop-initiatief. Ondanks de positieve ontvangst vanuit de industrie, was er kritiek op de uitzonderingen, zoals voor online loterijen en keno.

Kai Cantwell, CEO van Responsible Wagering Australia, benadrukte de noodzaak van consistente consumentenbescherming voor alle vormen van gokken om te voorkomen dat kwetsbare Australiërs naar minder gereguleerde gokopties worden geduwd.

Zal dit leiden tot verboden in Europa?

De beslissing van de Australische regering om betalingen met creditcard en cryptocurrency voor online gokken te verbieden, zou invloed kunnen hebben op soortgelijke regelgevende maatregelen in Europa. Europese regelgevende instanties houden de wereldwijde trends in gok- en cryptocurrency-regelgeving nauwlettend in de gaten. Als de Australische aanpak effectief blijkt te zijn om gokgerelateerde schade te beperken, kunnen Europese landen overwegen om vergelijkbare verboden in te voeren. De stap weerspiegelt een groeiende internationale trend om consumenten te beschermen en verantwoorde gokpraktijken te garanderen.

Bredere context

De Australische regering overweegt ook om gokadvertenties uit te bannen en heeft nieuwe classificaties ingevoerd voor spellen met een gokachtige inhoud. Deze maatregelen zijn bedoeld om burgers te beschermen tegen gokgerelateerde schade en om verantwoorde gokpraktijken te garanderen.

Het hardhandig optreden tegen het gebruik van cryptocurrency’s bij gokken volgt op het toegenomen toezicht van de regelgevende instanties op de cryptocurrency-industrie, waarbij belastingkantoren en effectenregulatoren de controles verscherpen om belastingontduiking en het aanbieden van ongeregistreerde effecten te voorkomen.


The post Australië verbiedt betalingen met cryptocurrencies en creditcards voor online gokken appeared first on Bitcoinmagazine.nl.