ARK Invest steekt $60 miljoen in Elon Musks AI-venture xAI

ARK Invest, geleid door Cathie Wood, heeft $60 miljoen toegezegd aan Elon Musk’s AI startup xAI, wat aangeeft dat er veel vertrouwen is in het potentieel van xAI te midden van een golf aan AI-investeringen.

Aanzienlijke investering in AI

De investering, die ongeveer 2% van ARK’s holdings vertegenwoordigt, werd op 28 mei in een e-mail aan klanten bekendgemaakt. ARK’s Chief Futurist Brett Winton benadrukte het unieke voordeel van xAI dat het toegang heeft tot de distributie en realtime gegevens van X, in combinatie met Musk’s intense focus op snelheid, waardoor het zich onderscheidt van andere AI-ondernemingen.

xAI, dat in maart 2023 werd gelanceerd, heeft snel aan populariteit gewonnen in de AI-industrie. Onlangs haalde de startup $6 miljard op in een Serie B-financieringsronde, waardoor de waardering steeg tot ongeveer $24 miljard. Belangrijke investeerders zijn Andreessen Horowitz, Sequoia Capital en Fidelity Management & Research Company.

ARK’s bredere AI-strategie

Deze laatste investering door ARK maakt deel uit van een bredere strategie om zijn aanwezigheid in de AI-industrie te verdiepen. ARK Invest heeft al aanzienlijke posities in andere AI-bedrijven, met 4% van zijn belangen in OpenAI, de maker van ChatGPT, en 5% in Anthropic, het bedrijf achter het Claude AI-model. Winton gelooft dat AI-stichtingsmodellen tegen het einde van dit decennium meerdere triljoenen dollars waard zullen zijn.

De visie van Cathie Wood op AI

Cathie Wood, die bekend staat om haar bullish houding tegenover ontwrichtende technologieën, heeft de ondernemingen van Musk consequent gesteund. Tijdens de COVID-19 pandemie haalde Wood de krantenkoppen met haar aanzienlijke investeringen in Tesla. Nu is haar focus verschoven naar AI, omdat ze het ziet als een cruciale katalysator voor innovatie.

Toekomstplannen voor xAI

Elon Musk heeft ambitieuze plannen voor xAI, waaronder de bouw van een nieuw datacenter, de “Gigafactory of Compute”, in de herfst van 2025. Deze faciliteit is bedoeld om de volgende generatie van het Grok AI-systeem van het bedrijf te trainen en te ontwikkelen.

Musk is erg enthousiast over het transformerende potentieel van AI, maar hij heeft ook zijn bezorgdheid geuit over het huidige ontwikkelingstraject van AI. Op de VivaTech Paris 2024-conferentie benadrukte hij dat AI-modellen maximaal waarheidszoekend moeten zijn en niet alleen maar moeten voldoen aan politieke correctheid.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.


The post ARK Invest steekt $60 miljoen in Elon Musks AI-venture xAI appeared first on Bitcoinmagazine.nl.