Analist Slaat Alarm: Tekort Aan Bitcoin Dreigt

Het aanbod aan bitcoin neemt sterk af door de toegenomen vraag vanuit onder meer Wall Street. Dat stellen analisten van on-chain analyseplatform CryptoQuant in hun ‘Weekly Crypto Report’. Ze omschrijven het als een ‘liquiditeitscrisis aan de verkoopzijde’.

“12 maanden” voordat de beschikbare bitcoin opdroogt

Ze hebben onderzoek gedaan naar beschikbare bitcoins op de markt, ook wel de liquide voorraad genoemd. Ze vresen dat deze binnen twaalf maanden wel eens compleet kan opdrogen als de huidige vraag zich in dit tempo doorzet. Dit jaar is de vraag naar BTC explosief gestegen, en dat komt deels door Amerikaanse Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s). Dit constante vraag (‘bid’ in ordertermen) begint steeds meer voelbaar te worden, zeggen de onderzoekers van het Koreaanse bedrijf CryptoQuant. Volgens hen kan de zogenaamde aanboddynamiek in het eerste kwartaal van 2025 voor altijd veranderen.

“De recordvraag naar bitcoin én afnemende liquiditeit aan de verkoopzijde leiden tot een zeer laag niveau van liquide bitcoins op maandbasis, zo staat in het rapport te lezen. “Wij schatten in dat de huidige liquiditeit aan de verkoopkant van bitcoin slechts voldoende is om de vraag van de komende twaalf maanden te dekken.”

CryptoQuant voegt er wel aan toe dat alleen ‘accumulerende adressen’ – die zonder uitgaande transacties – in de berekeningen zijn opgenomen, wat betekent dat de nettovraag nog steeds hoger kan zijn.

Onlangs kwam in het nieuws dat het aantal bitcoins bij Coinbase op het laagste punt sinds negen jaar staat.

Volgens Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, kan de huidige liquiditeitscrisis aan de verkoopzijde oude bitcoin “wakker maken”. Zo is er het nieuws dat een miner maar liefst 2.000 bitcoin heeft verplaatst naar één wallet. Analisten zien ook dat de instroom naar bitcoin ETF’s netto weer toeneemt na enkele weken rust. Uit data van de Britse investeringsmaatschappij Farside blijkt dat er sprake is van een netto-instroom van $418 miljoen op 26 maart – het hoogste bedrag in twee weken.


The post Analist Slaat Alarm: Tekort Aan Bitcoin Dreigt appeared first on Bitcoinmagazine.nl.