Amerikaanse ministerie van Justitie dient aanklacht in tegen man achter BTC-e

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft een aanklacht ingediend tegen Aliaksandr Klimenka. De Wit-Rus wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij BTC-e. Hij heeft nu aanklachten aan zijn broek hangen voor het witwassen van geld en het draaien van een money services business zonder licentie.

Via BTC-e zou Klimenka anonieme bitcointransacties hebben gefaciliteerd. Het DOJ beweert dat de beurs een cruciale rol heeft gespeeld bij transacties voor verschillende criminele activiteiten. Dit zou variëren van hacks tot ransomware en van oplichting tot identiteitsdiefstal.

Volgens de aanklacht werden veel van deze illegale activiteiten opgezet via de servers van BTC-e in de Verenigde Staten. Klimenka en Soft-FX waren hier verantwoordelijk voor. Het gebeurde daarnaast allemaal zonder vereiste registratie als money services business, die ze bij het Amerikaanse ministerie van Financiën zouden moeten halen.

Bovendien wordt het platform ervan beschuldigd dat ze zich niet hielden aan de anti-witwasprocessen en niet aan KYC deden, hoewel dat wel is voorgeschreven door de federale wet.

Aliaksandr Klimenka werd op 21 december 2023 in Letland gearresteerd. Inmiddels is hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Wanneer hij op 31 januari voor het eerst voor de rechtbank verschijnt, riskeert hij een mogelijke maximale gevangenisstraf van 25 jaar.


The post Amerikaanse ministerie van Justitie dient aanklacht in tegen man achter BTC-e appeared first on Bitcoinmagazine.nl.