Amerikaanse basisrente ongewijzigd, Fed houdt percentage op 5,5%

Het Federal Open Market Committee (FOMC) heeft besloten om Amerikaanse rente ongewijzigd te laten. Het blijft binnen de range van 5,25% tot 5,50%, wat voor gemengde reacties zorgt in de cryptowereld. De rente is daarmee als sinds juli 2023 ongewijzigd, zoals onderstaande grafiek ook laat zien.

Inflatie nog steeds te hoog

Hoewel onveranderde rentetarieven doorgaans reden tot feest zouden zijn op traditionele markten, was er in de cryptospace hoop op een rentedaling. Lagere rentes zorgen voor meer goedkoop geld op de markt, waardoor risicovollere en volatielere activa zoals bitcoin aantrekkelijker worden.

Maar voorlopig blijft Jerome Powell vasthouden aan het plan van de Fed om de rente hoog te houden, totdat de inflatie weer naar 2% daalt. Terwijl de geldontwaarding hard naar 9% steeg als gevolg van de geldprinterij tijdens COVID, is de inflatie sindsdien gezakt tot 3,5%.

De hoge rentestanden zijn hier debet aan, maar het percentage is dus nog niet gedaald tot het mandaat van 2%. Powell is nog niet tevreden en houdt voet bij stuk: de rentes blijven op 5,5%.

Data van analysebedrijf Santiment laat wel zien dat een groot aantal altcoins na het FOMC-nieuws stegen. Nu het besluit achter de rug is, is het voor traders aantrekkelijker om speculatieve aankopen te doen. Santiment kijkt naar het zogenoemde “social volume” van uitlatingen op social media rondom de zoekterm “FOMC”. Die piek was een stuk hoger dan de afgelopen vier rentebesluiten.


The post Amerikaanse basisrente ongewijzigd, Fed houdt percentage op 5,5% appeared first on Bitcoinmagazine.nl.