Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC

Het Amerikaanse congreslid Tom Emmer luidt de noodklok over het streven van de regering van president Biden om een Central Bank Digital Currency (CBDC) uit te rollen. Hij is van mening dat dit de Amerikaanse waarden in gevaar kan brengen en inbreuk kan maken op de privacy van burgers.

Emmer benadrukt dat de regering graag het Amerikaanse recht op privacy wil inruilen voor een ‘CCP-achtig surveillance-instrument’. Met CCP bedoelt hij uiteraard de Chinese Communistische Partij.


Het congreslid maakt zich zorgen dat een CBDC niet is ontworpen om open, premissievrij en privé te zijn. Het zou de federale overheid daarentegen toegang kunnen geven tot de transactiegegevens van individuen. Daarmee kan het vervolgens vanuit de politiek “impopulaire activiteiten onderdrukken”.

Emmers sprak zijn zorgen uit in een toespraak voor het Huis van Afgevaardigden. Hij vertelt over recente voorbeelden van regeringen die financiële systemen tegen hun burgers gebruiken. Hij verwees als voorbeeld naar de Canadese actie in 2022, waarbij de bankrekeningen van vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen vaccinatiemandaten, werden bevroren.

Het congreslid vreest dat dit in de Verenigde Staten kan gebeuren als CBDC’s zonder strikte regels worden aangenomen.

Bitcoin is het tegenovergestelde: het is decentraal en het individu is soeverein.

Emmer introduceerde de CBDC Anti-Surveillance State Act om deze zorgen weg te nemen. Hij kreeg steun van 165 Republikeinse partijleden. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat het Congres de autoriteit behoudt over het beleid van de Amerikaanse digitale valuta. Volgens hem is het doel om de Amerikaanse waarden van privacy, individuele soevereiniteit en het concurrentievermogen op de vrije markt te beschermen.

Emmer waarschuwt nog een keer extra met een verwijzing naar een lap tekst van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve schrijft immers:

“Elke CBDC zou een passend evenwicht moeten vinden tussen het beschermen van de privacyrechten van consumenten en het bieden van de transparantie die nodig is om criminele activiteiten af te schrikken.”

Hoe zou dat er in de praktijk uit zien?

 


The post Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC appeared first on Bitcoinmagazine.nl.