Altseason in aantocht? Bitcoin dominantie duikt onder kritiek niveau

De afgelopen twee jaar heeft Bitcoin (BTC) steeds meer terrein gewonnen binnen de cryptomarkt. Bitcoin heeft simpelweg een steeds groter marktaandeel verworven, wat betekent dat de meeste altcoins minder goed hebben gepresteerd dan de koning der cryptocurrencies. 

De bitcoin dominantie is vorige week echter onder een cruciaal niveau gedaald, wat de opwaartse trend van de afgelopen twee jaar mogelijk in gevaar brengt. Kunnen altcoins nu eindelijk hun moment in de schijnwerpers grijpen?

 

BTC-dominantie breekt 2-jarige trend

Voordat we de data induiken is het handig om te weten wat de Bitcoin dominantie precies betekent. Het verwijst naar het percentage van de totale crypto-marktkapitalisatie dat wordt vertegenwoordigd door bitcoin. Het wordt berekend door de marktkapitalisatie van bitcoin te delen door de totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten tezamen.

Deze bitcoin dominantie bevindt zich al sinds de zomer van 2022 in een opwaartse trend. Sinds de start van 2023, toen de markt uit zijn donkere bearmarkt kroop, is deze in een stroomversnelling geraakt.

Dit houdt in dat bitcoin simpelweg beter heeft gepresteerd dan de rest van de markt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste altcoins kunnen vooralsnog niet tippen aan de koersprestaties van bitcoin de afgelopen twee jaar.

Halverwege april bereikte de BTC-dominantie zijn hoogste waarde in maar liefst drie jaar van grofweg 57%. Na een flinke daling tot een belangrijk steunniveau van 54% schoot de dominantie eerder deze maand weer de lucht in. De eerdere piek van 57% kon echter niet geëvenaard worden. Dit keer kwam de dominantie niet voorbij de 56%, wat mogelijk het begin van een dalende trend signaleerde.

Vorige week is de dominantie onder het kritieke niveau van 54% gesloten. Hiermee is de opwaartse trend van de afgelopen 2 jaar doorbroken, zoals te zien in onderstaand bericht op socialmediaplatform X.

Pakken altcoins hun kans?

De duikvlucht van de bitcoin dominantie betekent nog niet direct dat er een definitief punt achter de langdurige opmars kan worden gezet. De komende weken zullen wat dat betreft cruciaal zijn.

Mocht dit het begin markeren van een dalende bitcoin dominantie, dan krijgen altcoins eindelijk de kans om te schitteren.

Terwijl bitcoin al halverwege maart een nieuwe all-time high van bijna $ 74.000 bereikte, hebben de meeste altcoins nog een gigantisch lange weg te gaan. Is dit het moment voor de grote verschuiving?

 


The post Altseason in aantocht? Bitcoin dominantie duikt onder kritiek niveau appeared first on Bitcoinmagazine.nl.