ABN AMRO neemt BUX over, cryptohandel stopt

ABN AMRO neemt het Amsterdamse beleggingsplatform Bux over, ondanks de afgelopen verliesgevende jaren voor Bux. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Bux biedt beleggingsmogelijkheden in aandelen, ETF’s en cryptovaluta en opereert in acht Europese landen met een gebruikersbestand van een half miljoen. De recente verliezen van Bux bedroegen 16 miljoen euro in 2022 en 17,7 miljoen in het voorgaande jaar.

ABN AMRO ziet Bux als een waardevolle aanvulling op haar diensten, vooral vanwege het vermogen van Bux om jonge beleggers aan te trekken. De bank ziet de mogelijkheid dat deze jonge beleggers in de toekomst doorstromen naar complexere beleggingsdiensten van ABN Amro. Bux blijft een zelfstandig platform, ze hopen de broker winstgevend te gaan maken.

Bux, opgericht in 2014, had aanvankelijk succes, vooral tijdens de coronacrisis toen veel mensen begonnen met beleggen. De afgelopen twee jaar veranderde de situatie door oplopende inflatie en rente, resulterend in minder handel bij Bux en stijgende kosten. In reactie daarop voerde Bux in april een vast maandelijks tarief van 2,99 euro in voor hun diensten. In oktober stootte het bedrijf de handel in derivaten af, wat leidde tot kostenbesparingen maar ook tot personeelsvermindering van ongeveer 200 naar 60 werknemers aan het begin van 2023. ABN AMRO, een van de eerste investeerders in Bux, verzorgt al de financiële transacties voor het platform.

Twee jaar geleden wist het bedrijf nog 67 miljoen euro aan investeringen op te halen. Als aanbieder van cryptovaluta is het bedrijf ook ruim twee jaar geregistreerd bij de Nederlandsche Bank.

Ruim drie jaar geleden heeft Bux het gefaalde cryptoproject Blockport overgenomen. Destijds wist CEO Nick Bortot aan Bitcoin Magazine NL te melden dat zijn gebruikers “crypto vreten”. Maar het aanbieden van crypto’s gaat de ABN AMRO niet voortzetten. Die gebruikers moeten naar een andere broker uitkijken.


The post ABN AMRO neemt BUX over, cryptohandel stopt appeared first on Bitcoinmagazine.nl.