Aantal winkels die bitcoin accepteren in 2023 met 174% omhoog

Het aantal winkels die bitcoin accepteren als betaalmiddel is in 2023 met 174% gestegen. Op basis van de data van BTC Map is het aantal restaurants, bars, shops en dienstverleners die bitcoin accepteren als betaalmiddel zelfs toegenomen van 2.207 naar 6.126 winkels.

Wat is BTC Map?

BTC Map gebruikt open-source mapdata van OpenStreetMap om bedrijven en bitcoiners de mogelijkheid te geven om partijen te taggen waar mensen kunnen betalen met bitcoin.

De map laat behoorlijke concentraties van BTC-accepterende winkels zien in Centraal- en Zuid-Amerika. Amerika en Europa laten ook betere cijfers zien voor winkeliers die bitcoin accepteren als betaalmiddel.

In Zuidoost-Azië zijn de Filipijnen de baas op het gebied van het accepteren van bitcoin, terwijl er amper winkels te vinden zijn in China, India en Rusland waar je met bitcoin kunt betalen volgens de map.

De bovenstaande map toont het aantal winkels in Nederland, waar de concentratie vooral in bitcoin-stad Arnhem en de regio Amsterdam ligt.

De groei van het aantal bitcoin-bedrijven

Zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek is het aantal bedrijven dat bitcoin accepteert enorm gegroeid de afgelopen jaren.

Opvallend is dat er nog altijd meer partijen zijn die on-chain betalingen accepteren dan Lightning-betalingen.

Terwijl een transactie op de blockchain al snel behoorlijk in de papieren kan lopen. Op dit moment betaal je voor een gemiddelde bitcoin-transactie op de blockchain ongeveer 10 dollar.

Met het Lightning Network liggen de kosten significant lager en ben je in de meeste gevallen voor 0,01 dollar of minder klaar.

Zodoende lijkt de acceptatie van bitcoin op de hoofdblockchain niet de toekomst te hebben en is de verwachting dat het Lightning Network uiteindelijk groter zal worden op dit gebied. Tot op heden is dat nog niet gebeurd, maar deze ontwikkeling lijkt slechts een kwestie van tijd.

Heb jij weleens een transactie op het Lightning Network van bitcoin gedaan?


The post Aantal winkels die bitcoin accepteren in 2023 met 174% omhoog appeared first on Bitcoinmagazine.nl.